Ga naar hoofdinhoud

Gebiedsontwikkeling Akkerlanen Waalwijk

Leidende rol in gebiedsontwikkeling Akkerlanen in Waalwijk

Akkerlanen is een nieuwe woonwijk in Waalwijk met 200 woningen en een zwembad. We hebben daar voor opdrachtgever Eteck een Energie Opwekkinginstallatie (EOI) gerealiseerd op basis van aquathermie. Projectleider Rik Oudelaar: “Samen met De Ruiter Grondwatertechniek en Callic, die de aquathermieinstallatie leverde, waren wij verantwoordelijk voor de hele EOI, inclusief de bronnen.  De distributie en de pijpleidingen heeft Eteck zelf gedaan.”

Callic realiseerde in Waalwijk een TEO-installatie (Thermische Energie uit Oppervlaktewater) van circa 700 kWt. Deze installatie is deel van een systeem met WKO en een LT-distributienet.

Leidende rol

We waren bij dit project verantwoordelijk voor de engineering en modellering van de technische ruimte. Rik: “In de technische ruimte plaatsten we een verdeler met een regelkast en TSA’s. Er zitten geen buffervaten in, het leidingwerk is zo groot dat dat fungeert als buffervat. Daarnaast hadden we hier een leidende rol. We stemden de werkzaamheden van Callic, De Ruiter en Kersten op elkaar af. Die samenwerking is goed verlopen. We zijn alle drie professionele bedrijven en dan kun je snel tot de juiste oplossing komen, ook als iets anders gaat dan gepland.”

Helikopterview

Vanuit Callic was oprichter en directeur Hans Biemond betrokken bij dit project. “De samenwerking met Kersten was wat ons betreft een prima samenwerking. Het is prettig als er een partij is, in dit geval Kersten, die een helikopterview heeft op de bouwlocatie. Omdat wij gefocust zijn op prefabricage ben je daar afhankelijk van en dan is het fijn dat je weet dat iemand dat overzicht heeft. Dat geeft rust en vertrouwen.”

Thermische energie

Callic focust zich helemaal op aquathermie en levert prefabinstallaties. Het bedrijf heeft in 2022 de Jan Terlouw Innovatieprijs gewonnen. Hans Biemond legt uit wat hun installaties zo innovatief maakt: “We hebben een vernieuwend ontwerp en ontwikkelen zelf ook componenten. We zijn er met name goed in om de installatie compact energie-efficiënt te maken. De installaties leveren we in prefab constructies in gestandaardiseerde modules. Daar zit het idee achter van schaalbaarheid en volume kunnen maken. Wat ons betreft wordt het heel snel een grootschalige techniek in plaats van iets bijzonders.”

Gebiedsontwikkelingsprojecten

Akkerlanen betreft een groot gebiedsontwikkelingsproject, waarbij energie uit het oppervlaktewater van de naastgelegen Surfplas gehaald wordt. Eerder hebben we al mooie gebiedsontwikkelingsprojecten voor Eteck gedaan, zoals Centrum Eiland IJburg Amsterdam en de nieuwbouwwijk Park van Buijsen in Pijnacker.

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.