Ga naar hoofdinhoud

Negatieve stroomprijzen

Zet zonnepanelen uit bij negatieve stroomprijzen

Een onverwachte tegenvaller voor tienduizenden Nederlanders met zonnepanelen, lezen we op Nu.nl. Waar deze vorm van groene stroom normaal zorgt voor minder energiekosten, moest afgelopen zondag bijbetaald worden. De prijs van energie schoot namelijk in de min, waardoor er betaald moest worden om de overtollige energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit liep soms wel op tot tientallen euro’s.

 

Energiecontracten

Deze situatie deed zich voor bij huishoudens met een dynamisch energiecontract. Bij dit contract betaal je een variabele prijs voor de elektriciteit die je afneemt, gebaseerd op de dagelijkse marktprijs. Je kunt echter meer elektriciteit opwekken dan verbruiken, en deze overtollige stroom verkopen aan het stroomnet. Een leuke bijverdienste waarvan de vergoeding dagelijks varieert.

Op momenten waarop het aanbod van stroom groter is dan de vraag, kan de marktprijs negatief worden, zoals afgelopen zondag het geval was. Dit resulteert in een merkwaardige situatie: huishoudens met een dynamisch energiecontract krijgen geld toe als ze stroom verbruiken, maar moeten betalen wanneer ze stroom aan het net leveren.

 

Op zondag daalde het tarief zelfs tot onder de -0,40 euro per kilowattuur. Dit betekent dat wanneer iemand bijvoorbeeld 10 kilowattuur aan het net levert, dit hen 4 euro zou kosten. Voor anderen liepen de kosten nog verder op.

Frank Breukelman van zonnepanelenspecialist Zonneplan schat in dat tienduizenden mensen in Nederland een dynamisch contract en zonnepanelen hebben. Hij adviseert om de zonnepanelen op zulke momenten uit te schakelen.

De trend

Dit jaar is de stroomprijs een recordaantal keren in min gezakt. Wij zijn net over de helft van het jaar, en het was al meer uren het geval dan vorig jaar in totaal. Deze trend wordt alleen maar groter door de bouw van windmolens en zonneparken.

Meer weten over congestie?

Lees het hier

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.

Artikelen

We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.