Skip links

Hogekwartier Veld 6 Amersfoort

Hogekwartier Veld 6 Amersfoort

Bij de oostelijke stadsentree van Amersfoort zijn een aantal prachtige woontorens gerealiseerd. Vanwege de wens voor een duurzame opwekking is het initiële ontwerp met conventionele gasgestookte installaties al snel veranderd de wens voor een moderne WKO opstelling. Vanaf dit punt komt Kersten Techniek om de hoek. Wij zijn enorm trots dat we voor twee van deze torens de WKO installatie hebben mogen ontwerpen, installeren en nu ook mogen onderhouden.

De twee torens huizen samen maar liefst 165 appartementen en zijn voorzien van centrale verwarming en koeling. Ook het tapwater wordt door de WKO’s op temperatuur gebracht. We hebben voor dit project gekozen voor een water-water systeem omdat hiermee de meest voordelige rendementen te behalen zijn en de locatie hiervoor geschikt is. Als uitbreiding is er ook een mono bronbodemsysteem geplaatst. Hierin wordt koude energie uit de winter in de grond opgeslagen zodat deze energie gebruikt kan worden om te koelen in de zomer.

Een van de uitdagingen waar wij tegenaan liepen was het beperkte formaat van de techniek ruimte. We hebben uiteindelijk 3D scans gemaakt om uiterst nauwkeurig de ruimte op te meten. Hierdoor konden wij in 3D alle installaties in de ruimte passend maken ondanks de beperkte ruimte.

Een ander voordeel van deze 3D modellen en de nauwkeurigheid hiervan is dat we veel van de systemen al in onze werkplaats konden prefabriceren. Hierdoor konden we de gehele installatie in delen voorbereiden en hoefde we alle onderdelen alleen nog maar aan elkaar aan te sluiten op locatie.

Alle meters en sensoren in de WKO installatie zijn op afstand uitleesbaar gemaakt waardoor het service en onderhoud dat wij de komende twee jaar mogen verzorgen efficiënt kunnen uitvoeren.

Type: WKO installatie
Opdrachtgever: Vaanster
Aantal woningen: 165

  • Verantwoordelijk voor gehele energiecentrale
  • Volledige coördinatie namens opdrachtgever
  • Optimaal gebruik beperkte ruimte d.m.v. prefabricatie
  • Eén monobron van 40m3/h
  • 5-pijps systeem

 


Return to top of page