Ga naar hoofdinhoud

25 miljard euro voor TenneT hard nodig

Nu de verkoop van TenneT Duitsland vertraging oploopt, biedt het kabinet een helpende hand met een lening van 25 miljard. Deze is onmisbaar nu het overvolle net de energietransitie dreigt te vertragen. Dit maakte minister van Financiën Steven van Weyenberg bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Investeren

TenneT gaat met dit geld investeringen doen die nodig zijn om de verstopping van het stroomnet tegen te gaan. Door bijvoorbeeld dikke kabels aan te leggen zodat er meer stroom door het elektriciteitsnet kan gaan. Voor 2024 hebben ze het investeringsbedrag begroot op 13 miljard. In 2025 ligt dat bedrag op 12 miljard. 

Lening

Zodra de Duitse tak van de netbeheerder is verkocht, wordt de lening terugbetaald. Het betreft dus een overbruggingslening. Wanneer de verkoop beklonken wordt blijft onduidelijk. Komt de verkoop toch op korte termijn rond, dan duurt het nog maanden voordat TenneT daadwerkelijk het geld op de rekening heeft staan. TenneT betaalt een markconforme rente op de lening en moet het volledig geleende geld terugbetalen in de periode 2030-2040. 

 

Lees hier de brief van de minister van Financiën aan de Tweede Kamer.