Ga naar hoofdinhoud

Budget beschikbaar voor transitieversnellers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakt bekend dat er twee miljoen beschikbaar komt voor onderzoek om de uitstootarme economie van 2050 in de EU te bereiken. Dit budget komt van Clean Energy Transition (CET) en Nederlandse onderzoekers kunnen tot 21 november financiering aanvragen. Het Europese partnerschap CET hoopt op technologische doorbraken die bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. 

Strategische samenwerking

Voor Nederlandse aanvragers geldt een aanvraagmaximum van vierhonderdduizend euro per project. Het totaalbudget is twee miljoen euro. Aanvragers moeten een significante bijdrage leveren aan de flexibiliteit van het energiesysteem of de integratie van schone energie in de gebouwde omgeving. Clean Energy Transition (CET Partnership) is een strategische samenwerking tussen meerdere landen, gericht op nationale en regionale programma’s voor onderzoek en de ontwikkeling van innovatie in Europese lidstaten en geassocieerde landen.

Meer innovatie nodig

Met de Europese Green Deal en de Europese klimaatwet heeft de EU het doel gesteld om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om dit te bereiken, moet de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren flink omlaag. De laatste jaren is duurzame energie al efficiënter geworden en zijn de kosten gedaald. Toch is er meer innovatie en inspanning nodig om de ambitie van een uitstootarme economie in 2050 te verwezenlijken. Hiervoor is een succesvolle overgang naar een energiesysteem zonder uitstoot nodig, dat de levering van energie betaalbaar en betrouwbaar houdt. 

Lees hier het artikel dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) publiceerde naar aanleiding van dit nieuws. 

Artikelen

We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.