Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam festivallen begint bij de reis

Tijdens Eurosonic Noorderslag, begin 2025 worden twee projecten gepresenteerd om festivalgangers duurzaam naar hun favoriete festival te laten reizen. Dit initiatief van de festivalsector in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil de reisbewegingen van en naar festivals zoveel mogelijk uitstootvrij krijgen. Afhankelijk van het soort festival komt tot wel 85% van alle CO2-uitstoot van festivals door de reiskeuzes van festivalgangers. 

Circulair en klimaatneutraal

Het initiatief komt voort uit de Green Deal Circular Festivals, waarin meer dan vijftig Europese muziekfestivals streven om circulair en klimaatneutraal te worden. Tijdens het Congres Podia Festivals en Evenementen (CPFE) op maandag 16 september in Tivoli Vredenburg is het project ‘Opschaling Duurzaam Reizen Festivals’ officieel afgetrapt met een eerste oproep om ideeën en innovaties aan te dragen. Dit najaar worden de ideeën verder ontwikkeld tot etalageprojecten die in 2025 op festivals in Nederland getest worden.

Goede reis-toeslag

Vanuit de Green Deal Circular Festivals komen veel creatieve ideeën om te verduurzamen bij Europese festivals. Van slimme logistiek, waterrecycling tot duurzame catering. Ook op het gebied van vervoer, gebeurt al het een en ander. Het Nederlandse festival ‘Into The Great Wide Open’ hanteert bijvoorbeeld de Goede Reis-toeslag van tien euro. Wanneer je duurzaam naar Vlieland reist, krijg je deze toeslag in de vorm van consumptietegoed. Of het Hongaarse festival ‘Sziget’ dat zelf de treinreizen organiseert. Dat doe zij al tien jaar voor bezoekers uit heel Europa. 

Lees hier meer over de plannen om het reizen van festivalbezoekers te verduurzamen.

Artikelen

We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.