Ga naar hoofdinhoud

Meer aardwarmtewinning tegen lagere kosten

In Nederland hebben we ondertussen vijftien jaar aan ervaring met geothermie, de techniek waarbij warmte uit de ondergrond van de aarde wordt gewonnen en gebruikt voor het verwarmen van gebouwen en het opwekken van elektriciteit. Onder leiding van Geothermie Nederland, EBN en TNO gaan 23 partijen in de aardwarmtesector gezamenlijk werken aan een breed innovatieprogramma genaamd Geo4all, een onderzoek naar de verbetering van geothermie.

Verdiepingsslag

Het programma heeft een subsidie van 3,6 miljoen euro gekregen voor een periode van 3 jaar. Het doel van het onderzoek is dat de inzichten zorgen voor meer toepassing van aardwarmte, een grotere bijdrage aan de energietransitie en de beschikbaarheid van aardwarmte tegen lagere kosten. “Door het innovatieprogramma kunnen op een aantal onderwerpen verdiepingsslagen worden gemaakt”, zegt Hans Bolscher, voorzitter Geothermie Nederland. “We beschouwen het innovatieprogramma Geo4all als een belangrijke bouwsteen voor een grotere strategische aanpak van innovatie binnen de sector.”

Nieuwe boortechnieken

Het onderzoek heeft meerdere onderzoeksgebieden. Een van deze gebieden is de ondiepe geothermie, tussen de 500 en 1500 meter diepte. Tot nu toe is hierover nog niet veel kennis opgedaan. De potentie van gesloten systemen wordt hierin meegenomen. Een ander onderzoeksgebied gaat weer over het verbeteren van de winning van aardwarmte in aardlagen die als minder geschikt worden beschouwd. Er wordt onder meer gekeken naar nieuwe boortechnieken. Daarmee wordt het wellicht mogelijk om in meer delen van Nederland aardwarmte te winnen tegen lagere kosten.

Lees hier meer over het brede innovatieprogramma Geo4all en de verschillende onderzoeksgebieden.