Ga naar hoofdinhoud

Nederland koploper elektrisch rijden

Nederland is weer naar de tweede plek gestegen in de Ayvens Mobility Guide 2024. In deze gids wordt onderzocht hoe ver landen zijn met de transitie naar duurzame mobiliteit. Noorwegen blijft aanvoerder van de jaarlijkse lijst. Waar Nederland vorig jaar werd ingehaald door Oostenrijk, heeft het de tweede plek nu weer terugveroverd. Van de 47 onderzochte landen vallen slechts 13 landen in de categorie ‘ontwikkeld’, wat betekent dat elektrisch vervoer al sterk aanwezig is en zij voldoende op koers liggen voor verdere elektrificatie.

Genoeg keuze

Waar Nederland maximaal scoort is op het gebied van aanbod. Alleen in Duitsland en Denemarken is het aanbod hoger, maar met 168 verschillende modellen in diverse prijsklassen hebben Nederlanders genoeg om uit te kiezen op het gebied van elektrisch rijden. In 2023 is het aantal volledig elektrische auto’s gestegen met 55,3 procent. Het populairste model is de Tesla Model Y, gevolgd door de Volvo XC40 en de Peugeot e-208. Ook het aantal hybride auto’s steeg in een jaar met 36,4 procent.

Piekvraag van twee huishoudens

Ook de laadinfrastructuur wordt meegenomen in de analyse van de gids. In Nederland zijn per 100 kilometer 72,8 laadstations. In 2023 is de magische grens van 100.000 laadstations net niet bereikt; er zijn 99.238 reguliere laadstations en 3.998 snelladers. Waar Noorwegen vijf van de vijf punten scoort op het gebied van de CO2-uitstoot, scoort Nederland daar maar één uit de vijf punten. Hier kan nog veel winst gemaakt worden. 

Lees hier alle conclusies over de 47 onderzochte landen in het jaarlijkse rapport.