Ga naar hoofdinhoud

Vertrouwen over klimaatbeleid bij burgers geschaad

Onderzoek wijst uit dat er onzekerheid heerst onder grote groepen burgers over de overstap naar aardgasvrij verwarmen. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zij hielden verschillende plannen voor aardgasvrije wijken voor aan burgers, die moesten beoordelen welke beleidsopties zij meer of minder aanvaardbaar vonden. Betaalbaarheid en kostenverdeling blijken de grote pijnpunten. Ook werd het gebrek aan vertrouwen in de overheid weer bevestigd. 

Inconsistent beleid

Eerder onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau toonde al aan dat burgers steeds minder vertrouwen hebben in de overheid op het gebied van klimaatplannen. Bij het huidige onderzoek van het PBL gaat het om meer dan de helft van de respondenten die op dat vlak weinig vertrouwen heeft in de overheid als geheel. Het inconsistente beleid rondom de salderingsregeling droeg hieraan bij. Problematisch aan deze conclusie is dat juist bij deze opgave, om aardgasvrij te verwarmen, flinke investeringen van burgers nodig zijn. 

 

Betaalbaarheid doorslaggevend

De kostenverdeling bleek heel bepalend bij de antwoorden van de respondenten. Ze vinden het belangrijk dat er niemand ‘door het ijs mag zakken’, en dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Bovendien is er angst dat aardgasvrij verwarmen duur wordt en wil men daar zekerheid over. Ze hebben moeite met het feit dat er grote prijsverschillen zijn tussen verschillende wijken en willen dat kosten eerlijk worden verdeeld. Het liefst zouden ze zien dat de Rijksoverheid de regie neemt en hen ontzorgt bij dit vraagstuk. 

Lees hier het hele artikel over het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving.