Ga naar hoofdinhoud

Nieuw Mertersem

Annas Betti projectleider bij Kersten Techniek

"Op het moment dat je geen 3D-scan maakt kom je er bij de installatie op de werkvloer achter dat iets niet past. Wij hebben die clashes er in het tekenwerk al uit kunnen halen."

Voor het project Nieuw Mertersem in Breda zijn wij als Kersten Techniek benaderd om in zes weken tijd de bestaande WKO-centrale uit te breiden. Het was een uitdaging om dit in die periode te realiseren.

Het project

Nieuw Mertersem is gelegen tegen de wijk Princenhage aan, bij de Laan van Mertersem, Jan Ligthartstraat en Doctor Mollerweg in Breda. Het project betrof de aansluiting van 75 stadswoningen op de al aanwezige WKO-centrale. Op deze enkele jaren oude installatie zaten al een appartementencomplex en een Jumbo-supermarkt. Omdat de supermarkt heel veel koelt was er een overschot aan warmte in de bron. Hierdoor konden de extra woningen aangekoppeld worden en werd ook meteen de bron beter in balans gebracht.

Passen en meten

Het was passen en meten om componenten als pompen, expansievat, doorstroomfilters, waterfilters en leidingen in de bestaande technische ruimte van 40m2 te bouwen. Door het gebruik van 3D-scans en deze te implementeren in Revit kwamen we erachter dat de beschikbare ruimte te klein was om alles kwijt te kunnen. Daarom hebben we in de naastgelegen parkeergarage een apart hok gebouwd voor het expansievat, het doorstroomfilter en de waterfilters. In de bestaande technische ruimte zijn we de hoogte ingegaan; we hebben de pompen geplaatst boven de pompen van de al aanwezige WKO-centrale.

Dankzij deze manier van engineering, dus achter de tekentafel zoveel mogelijk bedenken, meten en inpassen, kwamen we er ook achter dat niet al het leidingwerk goed aansloot. Dat konden we nu vroegtijdig, dus voor de uitvoering, veranderen. Bovendien was het op basis van het tekenwerk mogelijk om veel van het leidingwerk prefab te maken.

Vervolg

Na het aansluiten van de 75 woningen op de WKO-centrale bleek er nog steeds een warmte-overschot in de bron. Dit overschot is voldoende om de vanaf het najaar 2021 nieuw te bouwen 250 woningen in de nabijgelegen wijk Heuvel te verwarmen. Hiervoor bouwen wij als Kersten de WKO-centrale en boren we twee nieuwe bronnen, waar we de supermarkt weer op aansluiten.

Lees hier het interview met Anass Betti

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.

Technische specificaties:

  • WKO-installatie
  • Zomer: Primair 195 KW
  • Winter: Primair 220 KW
  • Doublet