Gemeente Amsterdam gaat tweeduizend huishoudens compenseren voor de hoge kosten van hun warmtenet. Begin dit jaar werden de huurders geconfronteerd met een hoge rekening omdat het vastrecht voor hun aansluiting door Vattenfall in één klap met bijna 200 euro was verhoogd. Woningcorporaties, de gemeente en ook Vattenfall waren het er eerder over eens dat de rekening van de energietransitie niet moet worden neergelegd bij huurders met de laagste inkomens. Wie het bonnetje zou oppakken, bleef maanden onduidelijk.
Verhoging van 30%
Het is al maanden een hevige discussie in Amsterdam, waarbij de huurders de rekening moesten betalen. In maart besloten woningcorporaties zelfs te stoppen met het aansluiten van Amsterdamse woningen op het warmtenet als protest tegen de verhoging. Ze maakten deze drastische beslissing omdat ze zich verantwoordelijk voelden voor hun huurders. Bij de renovatie was hen beloofd dat ze niet duurder uit zouden zijn na het vervangen van hun cv-ketel. Toen besloot Vattenfall de prijs met 30 procent te verhogen.
In onzekerheid
Deze week kwam tijdelijk duurzaamheidswethouder Dirk de Jager met 4 miljoen euro over de brug. Dat bedrag moet ervoor zorgen dat meer dan tweeduizend huishoudens tot en met 2032 worden gecompenseerd voor de stijgende kosten. “Afspraak is afspraak,” schrijft De Jager. “Dit is goed nieuws voor de vele bewoners die de afgelopen maanden in onzekerheid hebben gezeten over stijgende kosten.” De gemeente stelt het geld beschikbaar en de woningcorporaties voegen daar nog een onbekend bedrag aan toe.
Niet op vakantie
Bewoners van de getroffen huishoudens zijn nog niet helemaal gerust. “Waarom komt Vattenfall ermee weg dat ze nu niets meer bijdragen aan een oplossing?” vraagt huurder Lianne Verhaar zich af. “En waarom is de compensatie maar voor negen jaar, terwijl we nu al weten dat we voor minstens vijftien jaar vastzitten aan Vattenfall?” Ze benadrukt hoe nijpend de situatie voor sommige buurtbewoners is, omdat nog niet duidelijk is of de compensatie toereikend is: “We moeten niet vergeten dat dit een wijk is met bijna uitsluitend sociale huurwoningen en dat er mensen bij zijn die nu vijfhonderd euro meer betalen dan ze kwijt zouden zijn aan gas. Dat betekent dat sommige mensen dit jaar niet op vakantie kunnen.”
Lees hier meer over de situatie van de warmtenetten op dit moment in Amsterdam.
Artikelen
We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.