Ga naar hoofdinhoud

Doekle Terpstra bij Kersten Techniek

Creatieve oplossingen nodig voor energietransitie

“We moeten tot een betere afstemming komen tussen onze sector en de netbeheerders”, zei Doekle Terpstra tijdens zijn bezoek aan Kersten Techniek op woensdag 30 juni 2021. Tijdens dit bezoek ging het onder meer over het tekort aan elektrotechnici in het gebied tussen laag- en hoogspanning.

De komende jaren is er veel werk voor deze elektrotechnici. Zij zijn nodig om woonwijken van het gas af te laten gaan en alle zonneparken en windmolens op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten. Hans van Welie, Coördinator Opleidingen en Ontwikkeling bij Kersten Techniek: “De netwerkbedrijven hebben onvoldoende gekwalificeerde mensen om het werk uit te voeren. Er zijn te weinig elektrotechnisch geschoolde mensen die de opleiding Vakbekwaam persoon (VP) kunnen volgen om in het vakgebied aan de slag te gaan. Daar komt bij dat iemand na het behalen van het diploma eerst nog twee jaar moet meelopen met een ervaren persoon, bijvoorbeeld van een netwerkbedrijf om aan te tonen dat hij of zij de vaardigheden beheerst. De netwerkbedrijven hebben op dit moment echter onvoldoende mensen om die begeleiding op zich te nemen.” Doekle Terpstra gaf aan dat Techniek Nederland dit probleem onderkent en in gesprek is met de netbeheerders. “Wij zijn hierbij betrokken en het interessante is: de netbeheerders willen het zelf ook anders. “

Creatieve oplossingen

Vanwege het tekort zijn ze bij Kersten Techniek al langere tijd aan het nadenken over creatieve oplossingen. Een eerste oplossing zien zij in het opknippen van de opleidingen in deelgebieden. Van Welie: “In de opleiding Vakbekwaam Persoon leren elektrotechnici wat er allemaal komt kijken bij het werken aan de netwerken qua veiligheidsvoorschriften. De opleiding is echter heel erg breed, deze bestrijkt het hele vakgebied van laagspanning, middenspanning en hoogspanning. Wanneer je hierin gaat werken, ga je er maar een stukje van gebruiken. Waar we met de netwerkbedrijven al over praten, is om het op te delen. Dat iemand alleen maar één deel doet, ook alleen voor dat deel gecertificeerd wordt en dus ook alleen daarvoor het praktijkstuk hoeft te doen. Dat zou de tijd enorm kunnen bekorten.”

Techniek van morgen

Een andere oplossing zien ze bij Kersten om ervaren elektrotechnici vanuit de installatiebedrijven door te laten stromen naar de netwerkbedrijven. “Netwerkbedrijven kijken naar de inzet van zij-instromers. Maar deze mensen moeten eerst de basis van elektrotechniek leren, dus dat traject gaat dan nóg langer duren. Ons idee is dat je beter de ervaren mensen van de installatiebedrijven door kunt laten stromen naar de netwerkbedrijven. En laat de zij-instromers naar de installatiebedrijven gaan om opgeleid te worden voor het installatiewerk, daar komt veel minder bij kijken.”

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland

"Over de zij-instromers ben ik super enthousiast. Je ziet dit soort initiatieven bij meer bedrijven, waar onder meer ook vrouwen en statushouders worden opgeleid. Dat is een vorm van sociale innovatie en die is hard nodig. Ook als installatiebranche moeten we werk maken van inclusiviteit."

Sociale innovatie

Volgens Doekle Terpstra moeten installatiebedrijven en netbeheerders uit de traditionele manier van denken stappen. “We moeten kennis delen, we hebben elkaar nodig”, zei hij.
Twee medewerkers van Kersten zijn inmiddels al op detacheringsbasis doorgestroomd naar netbeheerder Enexis. “Dit gaat naar alle tevredenheid”, aldus Van Welie. “Bij Enexis zijn ze heel blij dat ze onze mensen hebben, want er is veel synergie. Ze begrijpen elkaar, qua werk hebben ze alle vaardigheden onder de knie en hebben niet veel aandacht meer nodig. Ze moeten alleen nog begeleid worden om aan te tonen dat ze veilig kunnen werken.”
Het opleiden van zij-instromers gebeurt ook al volop bij Kersten. Van Welie: “In ons eigen opleidingscentrum zijn we nu vier mensen via het UWV-werkbedrijf en het Leerwerkloket aan het omscholen richting elektrotechniek. Deze vier leiden we niet op voor onszelf, maar voor collega-bedrijven. We willen graag andere bedrijven faciliteren om samen met ons de slag te maken die nodig is. Want wij kunnen dat niet alleen, wij willen daarom heel graag onze kennis delen met anderen. Als wij deze zij-instromers in onze branche aan werk kunnen helpen zodat we ervaren mensen kunnen laten doorschuiven naar de netbeheerders, is dat een win-win. Want van het tekort aan mensen hebben we allemaal last.”

Contact

GeĂŻnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.

Artikelen

We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.