Ga naar hoofdinhoud

Enorm tekort aan bouwvakkers en technici

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) ziet het somber in voor de haalbaarheid van de klimaatdoelen. Om Nederland klimaatneutraal te krijgen zijn 150.000 mensen nodig die hieraan werken. Helaas zijn er maar nét 60.000 geschikte techneuten. Dit gat wordt vooral tussen 2040 en 2050 het meest voelbaar, voorspellen de bouweconomen van het EIB in Het Parool. Wie een mooie carrière tegemoet wil, moet – zo lijkt het – heil zoeken in deze branche.

Ongeloofwaardig

Nederland is al zeker hard op weg richting de klimaatdoelen, maar er moeten nog altijd 7 miljoen huizen en 480 miljoen vierkante meter kantoren, scholen, winkels en andere gebouwen ‘van het gas af’. Daarvoor zijn grote hoeveelheden bouwers en techneuten nodig. Het EIB vindt het ongeloofwaardig dat Nederland in 2050 klimaatneutraal is. “Er valt niet in te zien waar deze enorme extra arbeidscapaciteit vandaan moet komen. De instroom in de technische opleidingen neemt eerder af dan toe. En een enorme uitbreiding van buitenlandse arbeidskrachten ligt ook niet voor de hand. Die zijn elders in Europa voor de energietransitie nodig.”

Mooie carrière

“Er zijn genoeg mogelijkheden voor een mooie carrière in de techniek”, weet John Huizing, directeur van het ROVC, de grootste tech-opleider van ons land. “Mensen kunnen morgen aan het werk. Er is vooral behoefte aan elektromonteurs, meet- en regeltechnici en loodgieters. Er moeten 1,9 miljoen laadpalen geplaatst worden, glasvezelkabels worden aangelegd, de energietransitie afgemaakt.” Huizing ziet graag meer jongeren kiezen voor deze richting. Maar ook zij-instromers kunnen het verschil maken. “We hebben mensen van 55 jaar en ouder ook hard nodig, net als arbeidsmigranten.” 

Vacatures

De conclusie van het EIB komt voor techniekbedrijven, opleiders en technici niet als een verrassing. Zij waarschuwen al jaren dat de tekorten problematisch zijn. In de Techbarometer van 2024 zegt bijna 50% van de bedrijven en 60% van de technici dat de energietransitie niet haalbaar is. Mocht het ons land toch lukken om 2050, dan betwijfelt het EIB of de rest van Europa zover is. Laat staan de rest van de wereld, aangezien de EU maar 6% van de totale emissies uitstoot. “Als het gaat om de opwarming van de aarde ligt de sleutel in Azië, waar inmiddels 60 procent van de wereldwijde emissies plaatsvindt.”

Lees hier het gehele artikel van Het Parool met daarom ook de visie van het Planbureau voor de Leefomgeving. Zij beweren dat de transitie wél mogelijk is.