Ga naar hoofdinhoud

Fossiele steun kost staat jaarlijks €37,5 miljard

Opvallende conclusies

Opvallende conclusies in een gepubliceerd onderzoek van milieuorganisatie SOMO, Oil Change International en Milieudefensie. Het financiële voordeel dat de overheid geeft aan fossiele sectoren in Nederland blijkt €37,5 miljard te bedragen. Het gaat om belastingkortingen en -vrijstellingen die de bedrijven ontvangen voor het gebruik van fossiele brandstoffen en uitstoten van CO2. Het is de eerste keer dat het financiële voordeel voor vervuilende bedrijven zo gedetailleerd in kaart is gebracht.

Inefficiënt en duur

Dat er steun is vanuit de overheid is al jaren duidelijk en zorgt voor maatschappelijke en politieke ophef. Denk aan de blokkades door actiegroep Extinction Rebellion NL op de A12. Deze kwamen voort uit de onvrede over wat zij ‘fossiele subsidies’ noemen. “Het is inefficiënt en duur voor Nederland om vervuiling te stimuleren en tegelijkertijd te investeren in het verminderen van broeikasgassen”, zegt hoogleraar klimaatfinanciering aan de Technische Universiteit Eindhoven Pieter Pauw in het Het Financieele Dagblad. Dit onderzoek bewijst volgens hem dat de Nederlandse economie nog altijd sterk verweven is met het gebruik van fossiele brandstoffen.

Lage energiebelasting

Bedrijven die veel energie gebruiken zoals bijvoorbeeld een Tata Steel en Shell betalen op dit moment nog een lager energietarief dan het MKB en consumenten. Dat komt omdat het tarief afhankelijk is van het verbruik. Kort gezegd: hoe meer een bedrijf verbruikt, des te lager het tarief. Dit voordeel is goed voor €13,5 miljard. De milieuorganisaties noemen dit in het rapport een ‘perverse prikkel’. Ook in andere sectoren, zoals in de scheep- en luchtvaart en wegverkeer vloeien miljarden aan subsidies weg.

Profiteren door vervuiling

Ondanks de vele beloften en ook acties van het kabinet om de financiële voordelen voor fossiele brandstoffen af te bouwen, blijven de resultaten achter. Uit de studie blijkt dat er nu nog 31 regelingen zijn waardoor vervuilende bedrijven blijven profiteren. Volgens het onderzoek kan Nederland tot bijna 20% CO2 verminderen ten opzichte van nu als de overheid de steun afbouwt. Bovendien maakt de afbouw investeringen in duurzame technologieën aantrekkelijker. In het rapport pleit men ervoor dat de Nederlandse overheid nog in 2023 start met een nationaal afbouwplan.

Voor meer informatie, alle cijfers en aanbevelingen, download het rapport hier.