Ga naar hoofdinhoud

Gemeenten blij met nieuwe stappen in wetgeving

De Eerste Kamer heeft de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet goedgekeurd. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Beide wetten zijn cruciale mijlpalen die gemeenten meer slagkracht geven om de energietransitie te versnellen. VNG is blij met dit nieuws, want gemeenten kunnen zo gerichte plannen maken voor de warmtetransitie en een integraal energiesysteem realiseren.

Gemeenten aan zet

De Wgiw verplicht gemeenten om elke vijf jaar een warmteprogramma op te stellen. In dit programma staat welke wijken binnen een bepaalde termijn van het aardgas afgaan en wat de mogelijke warmtealternatieven zijn. Dit zorgt voor duidelijkheid voor gebouweigenaren, netbeheerders, warmteleveranciers en andere betrokken partijen. Iedereen kan zo efficiënt plannen en middelen inzetten. VNG ziet grote kansen zoals een verbeterde haalbaarheid en betaalbaarheid van collectieve warmtenetten, minder netcongestie en een duurzamere, rechtvaardige en onafhankelijke warmtevoorziening.

De Energiewet

De VNG pleitte ook voor het mogelijk maken van uitwisseling van zelf opgewekte energie tussen inwoners, bedrijven en/of lokale overheden. Deze wijziging is nu opgenomen in de Energiewet. Deze wet maakt een juridisch kader voor een integraal energiesysteem mogelijk en heft onnodige verschillen tussen de regelgeving voor gas en elektriciteit op. De volgende stap is om energie delen, lokaal en gelijktijdig ook zonder tussenkomst van de energieleverancier mogelijk te maken. Dat zorgt voor een energietransitie die rechtvaardig, betaalbaar en betrouwbaar is. 

Meer lezen over deze grote stappen in de wetgeving voor gemeenten en vanaf wanneer de nieuwe wetten ingaan, lees hier verder op de site van VNG.