Ga naar hoofdinhoud

500.000 laadpunten

Grens gepasseerd

Meer dan een half miljoen laadpunten, dat rapporteerde de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) in de Voortgangsrapportage die deze week aan de Tweede Kamer is aangeboden. Een prachtig resultaat. Gerben Jan Gerbrandy, voorzitter NAL: “Nederland behoort tot de koplopers van Europa als het gaat om laadinfrastructuur.” Van deze laders is overigens driekwart privaat en de rest publiek of semipubliek. Iedere maand worden ongeveer 1.000 publieke laadpunten geplaatst.

Overbelast netwerk

Ondanks het mooie resultaat blijft netcongestie zorgen baren. "Met name bij de uitrol van snelladers en laadmogelijkheden voor zwaar vervoer is voldoende capaciteit een zorg. Er wordt landelijk en regionaal door overheden en netbeheerders veel gedaan om de capaciteit slimmer te benutten en uit te breiden. Die belangen voor mobiliteit zouden steviger verankerd moeten worden in de besluitvorming", vindt NAL. Daar zijn wij het meer dan mee eens. We zien vanuit onze ervaring enkele oplossingsrichtingen voor de netcongestie.

Hoe dan?

Voor ons speelt samenwerking met andere bedrijven en partners een belangrijke rol bij het verminderen van netcongestie. We bedoelen dan samenwerking in research, technologie en bij de implementatie. We kijken naar oplossingen die niet altijd direct voor de hand liggen. Het is een mindset gecombineerd met professionaliteit. Wat kan wél? We denken graag mee hoe iets beter of slimmer kan. Ons eigen pand gebruiken we vaak als demo die laat zien wat techniek allemaal te bieden heeft. Het is de speeltuin voor de techneut om dingen te proberen, testen en onderzoeken.

Lees hier meer over netcongestie.

Zo plaatsen we nieuwe laadpalen bij ons kantoor van Floading. Het aanleggen van laadpalen is natuurlijk niet dé oplossing voor goed omgaan met energie. Het gaat Kersten er vooral om dat deze nieuwe palen een volgende stap mogelijk maken: de door onszelf geplaatste nieuwe palen maken loadbalancing mogelijk. Dit is een extra optie in de palen waardoor ze verbinding kunnen maken met de meterkast. Met deze communicatieverbinding krijgen wij inzicht in het verbruik van de palen en hoeveel stroom er beschikbaar is.

Assistent-projectleider

Wesley Burger

"Door middel van load balancing zorgen we ervoor dat de beschikbare stroom niet wordt overschreden en netjes wordt verdeeld over alle laadpalen die stroom vragen."

Tip: Leg zonnepanelen oost-west

Het kan overigens heel eenvoudig zijn om het netwerk niet over te belasten. Tip van ons: bij het plaatsen van zonnepanelen is kiezen voor een oost-westoriëntatie een mogelijkheid om binnen de netaansluiting te blijven. Door niet de gebruikelijke noord-zuidoriëntatie te nemen neemt het piekvermogen op de dag af met ongeveer 20 procent. Omdat de dagproductie gelijkmatiger is, is de totale opbrengst over een jaar slechts 5-7 procent lager.

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.