Ga naar hoofdinhoud

Klimaatbeleid op scherp?

Geert Wilders is er duidelijk over. De kolencentrales blijven draaien, windmolens en zonneparken kunnen retour. Wordt dit echt de situatie als het de PVV lukt om een coalitie te vormen? In De Groene Amsterdammer reageren enkele voortrekkers van de energietransitie op de verkiezingsuitslag.

Doorpakken

“Een volksvertegenwoordiger wordt natuurlijk voor vier jaar verkozen”, vertelt Frank Wester, directeur operaties Nederland bij TenneT. “Maar bij ons is ieder boutje en moertje tot 2032 al besteld. Waar wij behoefte aan hebben is consistent beleid. Het oplossen van netcongestie is ontzettend belangrijk, niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de leveringszekerheid. Dan moet je nu doorpakken.” 

De verstandige keuze

Precies dezelfde mening deelt Hans-Peter Oskam, directeur van Netbeheer Nederland. “Elke volwassen economie is bezig om te investeren in de energie-infrastructuur. Zelfs als je niet wakker ligt van klimaatverandering, is verduurzamen een verstandige keuze”, zegt Oskam. “Het levert ook winst op voor de bestaanszekerheid. Energiebesparing is een koopkrachtmaatregel. Als de industrie efficiënter werkt en mensen in beter geïsoleerde huizen wonen, houden ze meer geld over. Bedrijven en burgers willen dit gewoon.” 

Laat zich niet stoppen

Zelfs Uniper, een uitbater van kolencentrales, loopt niet warm voor het PVV-voornemen om de fossiele economie zo lang mogelijk overeind te houden.
“We hebben een duidelijke investeringsvisie. Die is niet richting kolen, maar richting waterstof.” Hannah Ritchie, onderzoeker aan de Universiteit van Oxford en redacteur, is positief en kijkt niet met angst naar deze verkiezingsuitslag. “Natuurlijk kan de politiek de boel vertragen, maar ik denk niet dat de opmars van schone energie zich laat stoppen.”

We kunnen het ons veroorloven

Laetitia Ouillet, voorzitter van energiecoöperatie De Windvogel, is dankbaar dat Geert Wilders niet 10 jaar geleden aan de macht kwam. “Toen moest de energietransitie nog op gang komen en twijfelden veel middenpartijen aan nut en noodzaak van stevig klimaatbeleid. Nu hebben ook PVV-stemmers zonnepanelen op hun dak liggen, willen glastuinbouwers van het gas af en beseffen de grote uitstoters dat ze niet op dezelfde voet verder kunnen. Was duurzaamheid nog niet zo lang geleden een thema voor wereldverbeteraars, ondertussen is het een kwestie van gezond verstand”, vertelt Ouillet. “Het klinkt gek, maar nu kunnen we het ons bijna veroorloven om een klimaatsceptische premier te hebben.” 

 

Het hele verhaal uit De Groene Amsterdammer is met abonnement hier te lezen.