Ga naar hoofdinhoud

Elektrificatie is een grote opgave

Stapsgewijs eraan werken helpt

Kersten Techniek heeft al een aantal jaren laadpalen in de ‘voortuin’. Deze zijn zowel voor gasten als voor eigen personeel om hun elektrische auto's van energie te voorzien. 

Deze ‘oude’ laadpalen waren aan vervanging toe. Niet omdat de palen onvoldoende energie leverden, maar omdat wij bij Kersten goed met die energie willen omgaan. Voor ons begint dat bij het verbeteren van de laadpalen en de infrastructuur daaromheen. Voorheen waren er 3 palen voor 6 auto's, nu zijn er 7 voor 14 auto's. De 14 nieuwe laadpunten van Floading zijn een belangrijke mijlpaal voor duurzame mobiliteit. En voor de verdere elektrificatie van ons pand aan de Archimedesweg in Elst. 

Loadbalancing

Het aanleggen van laadpalen is natuurlijk niet dé oplossing voor goed omgaan met energie. Het gaat Kersten er vooral om dat deze nieuwe palen een volgende stap mogelijk maken: de door onszelf geplaatste nieuwe palen maken loadbalancing mogelijk. Dit is een extra optie in de palen waardoor ze verbinding kunnen maken met de meterkast. Met deze communicatieverbinding krijgen wij inzicht in het verbruik van de palen en hoeveel stroom er beschikbaar is. 

Als er informatie van en naar de palen kan via de meterkast, kan je met geïntegreerde systeem software (in ontwikkeling door Kersten zelf) verder nadenken over het energieverbruik. Oftewel, onze nieuwe slimme palen kunnen gekoppeld worden aan onze geïntegreerde software. 

Palen, accu's, panelen en software

Met slimme palen en goede software ben je ook nog niet klaar, het zijn nog steeds maar de eerste stappen. Je moet blijven werken aan een basis om steeds verder op door te gaan. Zoals uitbreiding van het aantal zonnepanelen. Is dat gerealiseerd, dan kijken we naar de accuopslag die wij sinds 2018 hebben. Is het mogelijk dat deze inpandige accu's de piek voor het elektrisch laden kunnen opvangen? Of zit er genoeg ruimte in de accu's om ook andere piekmomenten op te vangen? Dit zal leiden tot een beter energiegebruik op een groene manier. 

Samen.Energie.Transitie

Het doel van Kersten is om als system integrator werktuigbouwkunde en elektrotechniek aan elkaar te koppelen.

Dit doen we door fossielvrije warmte- en koudeopwekking en elektrotechniek zoals hierboven beschreven te combineren met slimme software. Ons eigen pand gebruiken we als demo die laat zien wat techniek allemaal te bieden heeft. Het is de speeltuin voor de techneut om dingen te proberen, testen en onderzoeken. Alles wat we hier leren, kunnen we vervolgens weer delen met anderen. Om samen klaar te zijn voor de toekomst. 

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.