Ga naar hoofdinhoud

Het nationaal plan energiesysteem

Ondernemersorganisaties te spreken over NPE

Demissionair Minister Rob Jetten (Klimaat) maakte begin juli het voorstel bekend voor de ontwikkeling van een Nationaal Plan Energiesysteem. Op de website van VNO-NCW is te lezen dat zij, samen met MKB-Nederland, positief zijn over de plannen: ‘Het nieuwe Nationaal Plan Energiesysteem bevat de juiste uitgangspunten voor onze toekomstige energiehuishouding en de ingrijpende verbouwing die voor de deur staat.’ 

Gebruik maken van kwaliteiten

Wat positief bevonden wordt door de ondernemingsorganisaties is de keuze van het kabinet om aan te sluiten bij hetgeen waar Nederland al goed in is. Dankzij ons goede gasnetwerk, onze havens en de windparken op zee bestaat de mogelijkheid om uit te groeien tot een centrum voor groene waterstof. Juist voor de industrie in Nederland en voor het zwaar transport biedt dit een enorme uitkomst om te kunnen verduurzamen. De eerste stappen om het waterstofnetwerk aan te leggen worden inmiddels ook al gezet. ‘Ook het streven om twee kerncentrales gereed te hebben rond 2035 is goed voor een duurzame en stabiele energiehuishouding’, aldus de ondernemingsorganisaties. 

"Wat het plan krachtig maakt is de zichtbare keuze om breed te willen denken. Het is niet één ding wat de oplossing voor de transitie biedt, het is een combinatie die het mogelijk maakt." vertelt Sjimmie Martens.

"Zie het als het tanken van je auto. Voorheen had je diesel, gas en benzine, verschillende opties voor het zelfde resultaat. Nu zie je elektrische en waterstof voertuigen, maar mogelijk komen daar nog andere opties bij. Dat zelfde gaan we zien in de hele energietransitie."

Vergunningsaanvragen versnellen

Belangrijk is verder de toezegging dat demissionair Minister Jetten werk gaat maken van de mogelijkheden die Europa biedt om vergunningprocedures voor duurzame energie en energie-infrastructuur te versnellen. Nu liggen bijvoorbeeld alleen al zo’n 3.000 projecten van netbeheerders stil door bijvoorbeeld de stikstofproblematiek. Ook een belangrijk project voor CO2-opslag (Porthos) ligt al geruime tijd stil. Over dit onderwerp gaat hij met de provincies in gesprek om na te gaan welke projecten in aanmerking komen voor versnelde procedures.

Benieuwd waarom de ondernemingsorganisaties verder nog enthousiast zijn over de plannen? Lees hier het hele artikel.

 

 

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.