Ga naar hoofdinhoud

Participatie als versneller

Netbeheerders moeten tot 2040 ongeveer 48.000 extra transformatorhuisjes bijbouwen zodat Nederland in 2050 volledig van het gas af is. Het zorgt in bepaalde gevallen voor weerstand bij bewoners want de huisjes komen vaak in woonwijken. Hoe verkoop je de plannen aan raad en inwoners? Stadszaken sprak onder andere met Ceriel Thissen van Netbeheerder Liander. Zij zijn vaak vroeg in het proces actief, zodat de bouw soepeler verloopt.

Weerstand

“We mogen de transformatorhuisjes in principe vergunningsvrij plaatsen, maar de ervaring is dat er vanuit de buurt weerstand kan komen”, laat Thissen weten. “Samen met gemeenten informeren we buurtbewoners daarom proactief.” De netbeheerder lanceert nu de systematiek Buurtaanpak. In Beverwijk, als pioniersproject, en later in de gehele Liander-regio.

Maar één keer overlast

Met de Buurtaanpak wordt de energie-infrastructuur bekeken vanuit het totaalplaatje, zodat een hele buurt in één keer wordt voorzien van nieuwe huisjes en kabels. “Dit betekent dat we minder vaak naar de gemeente moeten voor locatiebepaling en vergunningverlening. Ook hebben buurtbewoners maar één keer overlast van de straat die opengaat”, legt Thissen de voordelen uit.

Lees op de website van Stadszaken het uitgebreide artikel over hoe je het elektriciteitsnetwerk snel uitbouwt met goede tips van experts.

Artikelen

We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.