Ga naar hoofdinhoud

Te weinig personeel voor energietransitie

De toekomst vraagt om verduurzaming, maar er is een groot obstakel: een tekort aan gespecialiseerd personeel voor de energietransitie. Het gebrek aan vakmensen is een groeiende zorg en vormt een uitdaging voor de ambitieuze doelen om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 55 procent te verminderen, zoals vastgelegd in de Green Deal van de Europese Commissie. Elektriciens, installateurs, isolatiespecialisten en onderhoudstechnici zijn allemaal in hoge vraag en schaars, blijkt uit de ABN AMRO Bank N.V. arbeidsmarktindicator.

Zorgwekkend tekort

Helaas is het vinden van vakmensen voor de energietransitie een complexe opgave. In mei van dit jaar was bijna 36 procent van de vacatures binnen gerelateerde vakgebieden niet te vervullen. Een derde van de beschikbare banen in de energietransitie is niet in te vullen door werkzoekenden die de juiste vaardigheden bezitten en binnen een redelijke reisafstand wonen. Dit tekort is aanzienlijk groter dan het gemiddelde tekort voor alle beroepen, dat op dat moment 23,7 procent bedroeg.

Regionale verschillen

Het personeelstekort verschilt sterk per regio. De top-5 van gebieden met de grootste krapte bevindt zich in Lelystad, Schagen, Den Helder, Terneuzen en Súdwest-Fryslân. Grote steden zoals Rotterdam, Groningen, Breda, 's-Hertogenbosch en Amsterdam zien ook aanzienlijk meer onvervulbare vacatures in de energietransitie, waarbij percentages boven de 60 procent worden bereikt. Een oplossing hiervoor kan zijn om werknemers aan te moedigen om grotere afstanden te reizen om de krapte in de energietransitie gelijkmatiger te verdelen over het land.

CO2-reductie als oplossing

Een interessant perspectief is de mogelijke impact van CO2-reductie in andere sectoren op het personeelstekort in de energietransitie. Sommige sectoren zullen hun CO2-uitstoot moeten verminderen, wat leidt tot minder vraag naar arbeid in die sectoren. Dit kan juist gunstig zijn voor de energietransitie, waar meer vraag naar arbeid wordt verwacht. Dit roept belangrijke vragen op over de verdeling van arbeid en beleidskeuzes. Door inzicht te bieden in de mogelijkheden voor arbeidsmarktdynamiek, wordt gehoopt het debat te stimuleren.

Lees in de arbeidsmarktindicator welke beroepen goed een overstap kunnen maken naar een baan in de energietransitie. Download hier het hele rapport van de ABN AMRO.