Ieder Nederlands huishouden telt gemiddeld honderd lithium-ion batterijen. Een aantal dat door de elektrificatie al jaren gestaag groeit. Om in deze behoefte te voorzien is er een toenemende vraag naar bedrijfsmatige opslag van deze batterijen. Zoveel zelfs dat de huidige veiligheidsmaatregelen niet meer afdoende zijn. Handvaten voor ruimten groter dan 2500m2 ontbreken nu namelijk nog. Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) verkent nu mogelijke maatregelen.
Thermal runaway
De aanvragen voor de opslag van batterijen in ruimtes groter van 2500m2 nemen toe, wat het noodzakelijk maakt om dit verantwoord te doen en de risico’s goed in kaart te brengen. Het belangrijkste risico van lithium-ion batterijen blijft de ‘thermal runaway’, een faalmechanisme dat leidt tot zelfverhitting in de batterij. Een ‘thermal runaway’ laat zich niet blussen waardoor een brand mogelijk uren tot dagen duurt. Met als gevolg grote hoeveelheden toxische verbrandingsproducten, mogelijke explosies en wegschietende batterijonderdelen. Zo’n langdurige brand verzwakt stellingen en magazijnen, veroorzaakt instortingsrisico en grote overlast voor de hele omgeving.
Hoger brandrisico
De analyse van het NIPV heeft geleid tot vijftien maatregelen die bijdragen aan een veilige opslag van batterijen en die als basis kunnen dienen voor nieuwe regelgeving. Zo constateert het NIPV bijvoorbeeld dat er een hoger brandrisico is bij los verpakte batterijen ten opzichte van batterijen die in of bij een product zijn verpakt. Bij een brand is het cruciaal om te bepalen hoe de batterijen veilig uit de opslag kunnen worden verwijderd. Daarnaast is het belangrijk om de directe omgeving in ogenschouw te nemen; een brand nabij bebouwing heeft immers veel meer impact.
Lees hier alle verkenningen in het rapport van de NIPV.
Artikelen
We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.