Ga naar hoofdinhoud

Verhuurder of huurder?

Wie is verantwoordelijk voor verduurzaming?

Split incentive

Wie trekt de portemonnee bij verduurzaming van commercieel verhuurd vastgoed? Onenigheid over dit punt tussen vastgoedeigenaren en huurders resulteert al jaren in veel frustratie maar vooral weinig actie op het gebied van energiebesparende maatregelen. Zonde. Eigenaren willen niet betalen als alleen de huurder er voordeel bij heeft en bij navraag bij toezichthouders over waar de verantwoordelijkheid ligt, blijken ook zij in het duister te tasten. De Handreiking Split Incentive biedt eindelijk houvast.

Duidelijkheid

Het conflict tussen huurders en verhuurders over waar verantwoordelijkheden liggen met betrekking tot verduurzaming, wordt ‘split incentive’ genoemd. Letterlijk betekent dat verdeeld motief. Werkgroep Platform Duurzame Huisvesting reikt nu de oplossing aan met een duidelijke checklist. Zo is iets als ‘het verlies beperken van warmte en koude via de buitenmuur’ de verantwoordelijkheid voor de huurder, terwijl een verhuurder ervoor zorgt dat ‘de draaiuren van het ventilatiesysteem wordt beperkt’. Het is een nieuwe manier van denken die de werkgroep introduceert: niet denken in maatregelen, maar in doelen.

Aan tafel

De zogenoemde ‘Handreiking Split Incentive’ schept duidelijkheid maar is vooral bedoeld om alle partijen aan tafel te krijgen. Zijn er onenigheden en knelpunten, dan biedt de handreiking de basis tot een gesprek. Een onderdeel is een ‘kruisjeslijst’ waarin staat wie waarvoor verantwoordelijk is. Ook bestaat de handreiking uit een checklist ter aansporing van energiebesparende maatregels en tips over hoe vastgoed nu verduurzaamd kan worden.

Benieuwd naar waar verantwoordelijkheden liggen? Check dan zeker even de checklist.

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.