Ga naar hoofdinhoud

1,5% van de Nederlandse bedrijven is klimaatneutraal

In 2050 wil de Europese Unie klimaatneutraal zijn, maar hoe ver zijn Nederlandse bedrijven met dit beleid? Het CBS onderzocht de verduurzaming van het bedrijfsleven met nieuw opgenomen vragen in de conjunctuurenquête. Zij publiceerden de resultaten en wat blijkt: waar 1,5% van de bedrijven al volledig klimaatneutraal is, heeft bijna 37% van de Nederlandse bedrijven eigenlijk geen idee hoeveel broeikasgassen ze uitstoten.

Resultaten volgen

Het nieuwe onderzoek van het CBS levert interessante resultaten op. Om de voortgang te blijven monitoren, wordt vanaf dit jaar op een aantal vaste momenten per jaar geëvalueerd hoe ver het bedrijfsleven is met de verduurzaming. Op dit moment geeft 26% van de bedrijven (met meer dan vijf werknemers) aan in enige mate klimaatneutraal te zijn. Meer dan een derde van de bedrijven geeft aan eigenlijk niet te weten hoe klimaatneutraal ze zijn. Grotere bedrijven zijn er meer mee bezig dan kleinere bedrijven en zijn vaker in enige mate klimaatneutraal.

68% gaat investeren

Dat de verduurzaming leeft bij de bedrijven, is te zien aan het feit dat maar liefst 68% dit jaar nog gaat investeren om hun bedrijf te verduurzamen. Grotere bedrijven geven dat vaker aan dan kleinere bedrijven. Deze investeringen worden voornamelijk besteed aan efficiënter energiegebruik, energiebesparing en circulaire productie. In totaal verwachten bedrijven ook meer te gaan uitgeven aan verduurzaming dan vorig jaar. Vooral bedrijven met 250 werknemers of meer gaan én meer uitgeven, maar ook meer besteden aan duurzame inkoop. Dat laatste is voor meer bedrijven een belangrijk doel dit jaar.

Lees hier meer over hoe Kersten zich voorbereidt op CSRD.

Zie hier alle cijfers uit de conjunctuurenquête en lees hoe het Nederlandse bedrijfsleven zich klaarmaakt voor 2050.