Ga naar hoofdinhoud

Aardwarmtewinning groeit langzaam

Minister Sophie Hermans van het ministerie van Klimaat en Groene Groei laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat aardwarmtewinning gestaag groeit. Zo blijkt uit cijfers dat het benutten van de natuurlijke warmte uit de aarde in 2023 slechts met 1,1 procent gestegen is ten opzichte van 2022. Dit blijkt uit cijfers van TNO. Dit terwijl aardwarmtewinning een rol speelt om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te halen. 

Gelijk aan gasverbruik stad Utrecht

Geothermie, oftewel aardwarmtewinning, is een technologie waarmee duurzame energie wordt gewonnen uit warm water dat diep uit de ondergrond komt. Ondanks de kleine groei, staat de ontwikkeling niet stil. In 2023 zijn er zes nieuwe aardwarmte-installaties in gebruik genomen, waardoor het totale aantal installaties nu op tweeëndertig staat, waarvan er twintig operationeel zijn. Van de installaties die niet operationeel zijn, bevinden er zes zich nog in de opstartfase, zijn er vier afgesloten en liggen er twee langdurig stil. Volgens het jaarverslag van TNO was de totale jaarproductie in 2023 6,88 PJ, wat vergelijkbaar is met het gasverbruik van alle huishoudens in de stad Utrecht.  

 

Extra stimulatiemaatregelen

Het vorige kabinet heeft de weg voor aardwarmtewinning vrijgemaakt, door de wijziging van Mijnbouwwet voor aardwarmte van 1 juli 2023, het vergroten van kennis van de ondergrond door de Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN), de ontwikkeling van industriestandaarden en investeringen vanuit het klimaatfonds. Dit om de groei van deze duurzame energie te stimuleren. In de brief aan de Tweede Kamer geeft Hermans aan dat ze gaat kijken of er nog meer maatregelen nodig zijn voor extra stimulatie of dat de huidige koers kan worden voortgezet. Binnenkort komt de minister met verdere informatie over de ontwikkeling van aardwarmte in Nederland. 

Lees via dit artikel van Stadszaken de gehele brief van de Minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans.

Artikelen

We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.