Ga naar hoofdinhoud

Beslasting zet in op vergroening met plannen 2025

2025 nadert dus het is een mooi moment om vooruit te blikken op het belastingplan voor volgend jaar, waarbij we inzoomen op de reeks fiscale klimaatmaatregelen. Het plan bevat verschillende subsidies en belastingvoordelen die interessant zijn voor bedrijven die investeren in duurzaamheid. De maatregelen zijn ontworpen om milieuvriendelijk gedrag te belonen en milieuvervuilend gedrag nog meer te belasten.

Interessante subsidies

In bedrijfsvoeringen is de energietransitie een steeds belangrijker onderdeel. Waar dit lang vooruitgeschoven werd, is het nu een aanjager van beslissingen en toekomstplannen.  

Onderstaande subsidies en belastingvoordelen kunnen daarbij helpen: 

  • Energie-investeringsaftrek (EIA): Deze regeling biedt belastingvoordelen voor bedrijven die investeren in energiezuinige apparatuur en duurzame energieprojecten. Bedrijven kunnen een percentage van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. 
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA): Deze regeling is gericht op bedrijven die investeren in milieuvriendelijke technieken en producten. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op investeringen in schone technologieën of duurzame productiemethoden. Bedrijven kunnen ook hier een percentage van de investeringskosten aftrekken. 
  • Subsidies voor hernieuwbare energie: Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor bedrijven die investeren in zonne-energie, windenergie of andere vormen van hernieuwbare energie. Dit kan bijvoorbeeld de SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) zijn, die bedrijven ondersteunt bij de opwekking van hernieuwbare energie 
  • Innovatie- en onderzoeksubsidies: Subsidies zoals de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) kunnen bedrijven helpen bij het financieren van onderzoek en ontwikkeling van duurzame producten en processen. 
  • Subsidies voor energiebesparing: Er zijn ook subsidies beschikbaar voor bedrijven die maatregelen treffen om hun energieverbruik te verminderen, zoals het verbeteren van de isolatie of het investeren in energiezuinige apparaten.  

Andere belangrijke maatregelen

Merijn Betjes, partner bij KPMG, besprak in het weekblad Fiscaal Recht de inhoud van het belastingplanpakket 2025 op het gebied van klimaat. Hij kwam met de volgende punten als belangrijkste maatregelen: 

  1. Afschaffing van de salderingsregeling (2027): De salderingsregeling, die huishoudens en bedrijven stimuleert om zelfopgewekte groene elektriciteit terug te leveren aan het net, wordt per 2027 beëindigd. Dit moet leiden tot een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet en een prikkel om zelfopgewekte elektriciteit direct te verbruiken. 
  2. Apart energiebelastingtarief voor waterstof (2026): Vanaf 2026 wordt een lager energiebelastingtarief voor waterstof ingevoerd om de opschaling van de waterstofmarkt te bevorderen en de klimaatdoelen te halen. Dit tarief zal gelden voor zowel hernieuwbaar opgewekte, koolstofarme als fossiel opgewekte waterstof. Aanpassing energiebelastingtarieven voor gas: De energiebelasting op aardgas wordt verlaagd voor kleinverbruikers en verhoogd voor grootverbruikers. Dit moet huishoudens met een hoog gasverbruik financieel ontlasten en grootverbruikers aansporen tot verduurzaming. 
  3. Minder vrijstellingsrechten voor CO2-heffing: De hoeveelheid beschikbare dispensatierechten voor afvalverbrandingsinstallaties wordt verminderd om de prikkel voor emissiereductie te versterken. Daarnaast wordt onderzocht hoe groen gas kan worden uitgezonderd van de CO2-heffing. 
  4. Verduidelijking afvalstoffenbelasting en afschaffing vrijstellingen kolenbelasting: De afvalstoffenbelasting wordt verduidelijkt om belastingontwijking te voorkomen. Vrijstellingen binnen de kolenbelasting worden afgeschaft om milieuvervuiling tegen te gaan en de belastingopbrengst te verhogen. 

Download hier het hele artikel van Marijn Betjes voor een meer diepgaand inzicht in de fiscale klimaatmaatregelen.