Zelfs in het allerbeste scenario blijven de Europese energieprijzen het hoogst. In 2050 zijn ze wellicht driemaal zo hoog als in de Verenigde Staten, India en Azië. Dit geeft Europa een zwakke positie kijkende naar de concurrentie uit andere werelddelen. Deze conclusie blijkt uit een onafhankelijke studie van Compass Lexecon, in opdracht van BusinessEurope, de Europese koepel van ondernemingsorganisaties en VNO-NCW.
Gefrustreerde transitie
Het onderzoek volgde twee scenario’s naar een emissievrij Europa: een zogenoemde ‘gefrustreerde transitie’ waarbij de huidige problemen die de transitie in de weg staan, blijven bestaan en beleid ontoereikend is. En een scenario waarin beleidsmakers de weg vrijmaken voor een soepelere transitie door de huidige vertragingen en uitdagingen aan te pakken met gezamenlijk Europees beleid. De uitkomst is zorgwekkend, want zelfs bij het allerbeste scenario blijven de Europese energieprijzen substantieel hoger dan in de rest van de wereld.
Strategische herziening
Eén boodschap is duidelijk uit de bevindingen van het rapport: een strategische herziening van het EU-energie- en klimaatbeleid is nodig om dit resultaat te bereiken. Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: “De Europese energieprijs is en blijft als we niks doen veel hoger dan in de rest van de wereld. Het enige dat helpt is zorgen dat we snel meer aanbod van duurzaam opgewekte stroom en waterstof krijgen. Ook moeten we vol inzetten op de infrastructuur van de toekomst en zorgen voor één gekoppelde energie- en elektriciteitsmarkt in Europa.”
Snel een maatregelenpakket
Het rapport concludeert dat er aanvullende beleidsmaatregelen nodig zijn om de concurrentiekracht van de Europese industrie te waarborgen, ondersteund door een gunstig regelgevingskader en een opschaling van private en publieke investeringen. Thijssen: “Dit gaat om enorme investeringen die markt en overheid samen moeten doen .... met al onze collega’s in Europa roepen we de nieuwe Commissie en de lidstaten op om snel met een maatregelenpakket te komen voordat we nog afhankelijker worden van andere machtsblokken.”
Slechte positie Nederland
De voorspellingen in het rapport zijn voor de gemiddelde situatie in Europa. Thijssen voorziet voor Nederland nog extra problemen. “Nederland loopt binnen Europa nog verder uit de pas. Zo liet recent onderzoek zien dat de kosten voor elektra hier drie keer zo hoog zijn als in Frankrijk en twee keer zo hoog als in Duitsland. Oorzaak is de compensatie die andere landen aan hun industrie geven. Ook zijn de nettarieven in Nederland veel hoger dan elders en dit moeten we anders financieren voordat het te laat is.”
Download hier de uitgebreide analyse van Compass Lexecon.
Artikelen
We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.