Vanaf 1 juli 2025 gelden nieuwe regels voor de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). De MPG bepaalt hoe milieuvriendelijk een gebouw is, gebaseerd op de materialen en installaties. Voor woningen gaat de grenswaarde omhoog van 0,8 naar 1,0. Tegelijk komt er voor kleinere woningen een aparte, soepeler berekening (tot 60 m² voor appartementen en tot 80 m² voor grondgebonden woningen).
Waarom die veranderingen?
Naast versoepeling worden de rekenregels tegelijkertijd strenger en nauwkeuriger. Vanaf juli 2025 tellen er bijvoorbeeld meer milieueffecten mee (van 11 naar 19 categorieën) en krijgt de CO₂-uitstoot een veel zwaardere weging. De zogenaamde 'schaduwprijs' van CO₂ stijgt van €50 naar €116 per ton. Ook worden de milieukosten van materialen volgens Europese standaarden (EN 15804+A2) opnieuw vastgesteld.
En installateurs?
Voor installateurs betekent dit dat hun keuzes voortaan sterker meewegen in de milieuscore van een gebouw. Elk onderdeel van installaties, zoals warmtepompen, ventilatiesystemen of leidingen, krijgt een heldere milieubelasting. Installateurs moeten daarom vroeg in het bouwproces betrokken zijn. Voor kleinere woningen biedt de nieuwe regeling extra kansen. Er is meer ruimte om slimme installatie-oplossingen te kiezen.
Samenwerking wordt belangrijker
De veranderingen vragen om goede samenwerking tussen installateurs, architecten, aannemers en adviseurs. Installaties maken actief onderdeel uit van het ontwerp en de milieuprestatie. De nieuwe regels sluiten aan bij bredere doelen zoals circulair bouwen en CO₂-neutraal worden in 2050.
Kort gezegd, de MPG-eis lijkt eenvoudiger, maar is inhoudelijk strenger. Dat vraagt wat meer aandacht, samenwerking en strategisch inzicht.
Lees hier meer over versoepeling MPG-eis voor kleinere woningen.
Artikelen
We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.