Ga naar hoofdinhoud

De Warmtewet: er zullen winnaars en verliezers zijn

De startdatum van de nieuwe Warmtewet komt dichterbij, waarbij warmtebedrijven verplicht publiek eigendom worden. Hoe kijkt Joris Wijnhoven, specialist energiesysteem bij Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, hiernaar?

De voorgestelde wijzigingen in de Nederlandse Warmtewet hebben verstrekkende gevolgen voor de energiesector. “We hebben het over een wet die de marktordening op zijn kop zet. Dat is altijd ingewikkeld, zeker waar er heel veel partijen bij betrokken zijn. Het doel is dit decennium nog 500.000 extra woningen op warmtenetten aan te sluiten”, vertelt Wijnhoven. 

Het is even slikken

“Klimaatminister Jetten heeft warmtenetten benoemd tot vitale energie-infrastructuur, hetWarm meerderheidsaandeel moet in zijn ogen daarom in publieke handen komen. Zo kan volgens hem de realisatie worden versneld en leverzekerheid en betaalbaarheid gegarandeerd. Die gedachte is niet vreemd. Maar het is natuurlijk wel even slikken voor – geïntegreerde – warmtebedrijven, ondernemingen die warmte leveren en/of de infrastructuur beheren.” 

Er zullen bedrijven afhaken

“Het is hoe dan ook goed dat Jetten de knoop heeft doorgehakt. De Warmtewet biedt duidelijkheid over wie waarover gaat bij de uitrol van warmtenetten. Dat is een enorme operatie. Het vergt zware investeringen in projecten die dikwijls nauwelijks rendabel zijn. Zoals bij alle marktomslagen zullen er winnaars en verliezers zijn. Sommige bedrijven zullen zich opnieuw uitvinden, andere zullen afhaken, er zullen ook nieuwe opstaan.” 

 

Lees hier het hele interview met Joris Wijnhoven in Solarmagazine.