Ga naar hoofdinhoud

Fossiele financiering nog zeker tien jaar nodig

In een gesprek bij BNR Koplopers in ESG vertelt Arnaud Cohen Stuart, Head of Business Ethics bij ING, dat het nog zeker tien jaar duurt voordat ING de fossiele financiering heeft afgebouwd. “Zo'n 80 procent van onze maatschappij is nog altijd afhankelijk van fossiele brandstoffen. Van kolen, van olie, van gas: om ons huis te verwarmen, de auto te rijden, de fabrieken te laten draaien, om te koken. Dat zie je ook terug in ons boek. ING financiert nog steeds meer fossiel dan hernieuwbaar.”

2,5 miljard euro

Zolang het grootste deel van de Nederlandse economie nog draait op fossiele brandstoffen is het volgens Cohen Stuart irreëel om van banken te vragen om direct te stoppen met al hun beleggingen daarin. “Het is een ongelofelijke transitie als je het in 2040 volledig moet hebben van hernieuwbare energie, daar zijn miljarden mee gemoeid. We hebben alles nodig wat we kunnen vinden om de CO2-uitstoot naar beneden te krijgen.” Volgens Cohen Stuart zit op dit moment 1 procent van de zakelijke leningen in de olie- en gaswinning, wat neerkomt op 2,5 miljard euro.  

Nul in 2040

Cohen Stuart staat zeker achter de doelen en benadrukt dat ING de portefeuille olie en gas al aanzienlijk afbouwt, van twee derde in 2030 naar nul in 2040. Klanten moeten volgens hem de tijd krijgen om over te gaan op hernieuwbare energie. Overigens is ING, volgens het rapport Eerlijke Geldwijzer, koploper waar het gaat om het financieren van hernieuwbare energie. “De Verenigde Naties hebben eind vorig jaar in Dubai afgesproken dat er drie keer zoveel hernieuwbare energie nodig is om de energietransitie door te maken en wij hebben gezegd dat we dan ook drie keer zoveel hernieuwbare energie gaan financieren.” 

Lees of luister hier het hele interview met Arnaud Cohen Stuart, Head of Business Ethics bij ING, via BNR.

Benieuwd naar hoe Kersten Techniek bezig is met ESG? Lees het hier.