Google heeft vorig jaar aanzienlijk meer broeikasgassen uitgestoten dan in 2022. Dit komt voornamelijk doordat datacenters veel meer energie verbruikten voor AI-toepassingen, die veel rekenkracht vereisen. Nu Google meer toepassingen van AI op de markt wil zetten, kan het volgens het techbedrijf moeilijker worden om de eigen klimaatdoelen te halen.
AI drijft energieverbruik op
Het gebruik van AI neemt snel toe, wat leidt tot een hogere vraag naar datacenters. Deze centra verbruiken enorme hoeveelheden energie om de intensieve berekeningen uit te voeren die nodig zijn voor AI-toepassingen. Volgens een recent artikel in The Verge is de opkomst van AI-systemen, zoals GPT-4, een belangrijke factor in de toegenomen energievraag. Niet alleen Google, maar ook andere grote techbedrijven zien hun energieverbruik en emissies toenemen door de snelle adoptie van AI. Volgens een rapport van de International Energy Agency (IEA) dragen datacenters wereldwijd nu substantieel bij aan de totale CO2-uitstoot. Dit benadrukt de noodzaak voor de techindustrie om te investeren in duurzamere energieoplossingen.
Google’s strategie voor emissiereductie
Ondanks deze uitdagingen blijft Google zich inzetten voor het verminderen van zijn ecologische voetafdruk. Het bedrijf investeert in hernieuwbare energie en efficiëntieverbeteringen voor zijn datacenters. Google heeft al diverse initiatieven gelanceerd om zijn energieverbruik te optimaliseren, zoals het gebruik van kunstmatige intelligentie om de koelingssystemen in zijn datacenters efficiënter te maken. Google blijft streven naar koolstofneutraliteit en heeft ambitieuze doelen gesteld om tegen 2030 volledig op hernieuwbare energie te draaien.
Lees hier meer conclusies en cijfers uit Google’s nieuwste klimaatrapport.
Artikelen
We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.