Ga naar hoofdinhoud

Hulp voor gemeenten voor regierol energietransitie

Dankzij een initiatief van de TU Delft, in samenwerking met verschillende kennisinstellingen, is er ruim een miljoen euro vrijgemaakt via het Nationaal Groeifondsprogramma LLO Katalysator om gemeenten te ondersteunen in de energietransitie. Door de regierol die gemeenten toegewezen hebben gekregen, komt er veel op hun schouders terecht. Zij hebben behoefte aan specialistische kennis om deze complexe opgave tot een succes te maken.

Behoefte aan kennis

Gemeenten hebben de taak om de landelijke klimaatdoelstellingen te vertalen naar concrete, lokale uitvoering. In de praktijk blijkt het lastig om voldoende goed opgeleid personeel te vinden. Vooral beginnende ambtenaren, zij-instromers en interne doorstromers in energietransitieteams hebben behoefte aan meer kennis over het onderwerp. Daarom heeft de TU Delft, in samenwerking met andere kennisinstellingen, een project opgestart dat voorziet in innovatieve leeroplossingen voor dit vraagstuk.

Beter toegeruste overheden

Het Nationaal Groeifondsprogramma LLO Katalysator steunt dit voorstel. Albert Vermue, directeur fysieke leefomgeving bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, zegt hierover: “Met deze samenwerking kunnen we, gesteund door de bijdrage van de LLO-Katalysator, mooie stappen zetten richting beter toegeruste overheden.” De innovatieve leeroplossingen vergroten de kennis van gemeentemedewerkers op de thema’s die belangrijk zijn bij de energietransitie. Zo versterken zij hun uitvoeringskracht én hun vermogen om alle betrokkenen in de transitie – bewoners, netbeheerders, woningcorporaties – effectief mee te nemen. 

Langdurige impact

Het project heeft een totaalwaarde van 1,1 miljoen euro, inclusief een subsidie toegekend door het ministerie van OCW. “Samen met onze partners kijken we ernaar uit om bij te dragen aan het dichten van bestaande competentiekloven en het creëren van een duurzaam en inclusief leerecosysteem”, laat Willem van Valkenburg - directeur van de TU Delft Extension School for Continuing Education – weten. “Dit ecosysteem blijft zich ontwikkelen en biedt ruimte voor een actieve rol van alle betrokkenen, zodat gemeenten ook na afloop van het project goed voorbereid zijn om de energietransitie aan te sturen.” 

Lees hier meer over dit nieuws op de website van TU Delft.