Ga naar hoofdinhoud

Inspiratie halen uit proeftuinen warmtetransitie

Sinds 2018 werkt de Rijksoverheid samen met gemeenten aan het aardgasvrij maken van 66 wijken als zogenoemde proeftuin. Het doel is om te leren op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald. In deze proeftuinen passen gemeenten verschillende technieken en methoden binnen de warmtetransitie toe. Het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) monitort de voortgang bij de proeftuinen.

Aanpak

De proeftuinen zijn gefaseerd van start gegaan met financiële steun van de Rijksoverheid. Gemeenten binnen het voormalige Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) bepalen zelf hoe ze hun wijk aanpakken. Het aantal aardgasvrije woningen in de proeftuinen is sinds 2022 meer dan verdubbeld, van 3.120 naar 6.757 in 2024. Daarnaast zijn 91 utiliteitsgebouwen aardgasvrij gemaakt en 3.682 woningen en 14 utiliteitsgebouwen voorbereid op een aardgasvrije toekomst. Hierdoor is bij ruim 20% van de woningen binnen de proeftuinen de stap naar aardgasvrij wonen gezet of al voltooid. 

Leerervaringen

De uitvoering van de proeftuinen ging niet overal even soepel, maar leverde waardevolle inzichten op. Het NPLW en haar partners verzamelen signalen over knelpunten en werken samen aan oplossingen. Dit maakt de overstap naar een aardgasvrije toekomst ook voor andere gemeenten haalbaarder. In Tilburg en Vlieland zijn de installaties inmiddels in gebruik genomen, waarmee de projecten zijn afgerond. Voor elke proeftuin is informatie beschikbaar over de gebruikte warmtetechniek, de voortgang en de specifieke kenmerken van het project. 

Lees hier meer over de voortgang, geleerde lessen, kansen en obstakels van de proeftuinen?

Artikelen

We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.