Ga naar hoofdinhoud

Klimaatneutraal leven, kan dat eigenlijk wel?

De energietransitie is in volle gang, en met de ambitieuze doelstelling van de EU om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, is de urgentie groter dan ooit. Maar wat betekent klimaatneutraliteit in de praktijk? Is het eigenlijk wel haalbaar? Op de website van EenVandaag beantwoorden Heleen de Coninck, klimaathoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven en de Radboud Universiteit, en Kornelis Blok, emeritus-hoogleraar Energy Systems Analysis aan de Technische Universiteit Delft interessante vragen over de haalbaarheid van deze transitie.

Balans

Klimaatneutraliteit gaat verder dan simpelweg uitstoot verminderen. "Je bent als land klimaatneutraal wanneer je evenveel uitstoot als dat je vastlegt”, vertelt emeritus-hoogleraar Kornelis Blok. "Als je een bos plant, dan leg je CO2 vast. Een boom haalt namelijk CO2 uit de atmosfeer en legt dat vervolgens vast in stam, tak en bladeren. En de koolstofdioxide die je vastlegt compenseert voor een deel wat je uitstoot. Stel dat je een staalfabriek hebt waarvoor het niet zo makkelijk is om klimaatneutraal te worden, en daar tegenover staat dat je ook bossen aanlegt, dan kun je als land alsnog klimaatneutraal zijn." 

Onmogelijk

"Het is nu vrijwel onmogelijk om klimaatneutraal te leven. Niet omdat we het niet willen, maar omdat we in een fossiele wereld leven”, zegt De Coninck. "Alternatieven, zoals reizen per trein in plaats van vliegen, zijn vaak duurder, trager en minder toegankelijk, waardoor vervuilendere opties aantrekkelijker blijven." Consumenten maar zeker ook bedrijven dragen hieraan bij. "Bedrijven als Shell leveren wat gevraagd wordt, maar mensen worden ook in een systeem gedwongen waarin ze afhankelijk zijn van auto's en benzine. Bedrijven moeten hun producten aanpassen en overheden duurzame keuzes aantrekkelijker maken. Dan zullen veel mensen bereid zijn duurzaam te leven." 

Lees hier alle antwoorden op zeven interessante vragen over de haalbaarheid van de transitie.