Ga naar hoofdinhoud

KNMI en TenneT willen inzicht in weerseffecten op energievoorzienig

KNMI en TenneT kondigen aan een gezamenlijke onderzoeksagenda te ontwikkelen om de impact van toekomstige weerseffecten op de energiezekerheid beter te begrijpen. De afhankelijkheid van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon maakt het weer steeds belangrijker voor de opwek en afname van elektriciteit, wat invloed heeft op de planning van ons energiesysteem

Extreme hitte

De samenwerking tussen KNMI en TenneT richt zich op het opzetten van onderzoeksprojecten die inzicht bieden in de gevolgen van klimaatverandering voor het energiesysteem. Margriet Rouhof, Head of Strategy bij TenneT, legt uit dat het energiesysteem steeds afhankelijker wordt van het weer: “Dit heeft niet alleen impact op de dagelijkse besturing van het elektriciteitsnet, maar inzichten vanuit het KNMI in de risico’s van klimaatverandering helpen ons ook bij bijvoorbeeld het ontwerp van een nieuwe elektriciteitsmast. Tegen welke extreme windvlagen moet deze bestand zijn in de toekomst? En wat doet extreme hitte en de vraag naar actieve koeling in ons energiesysteem?”

Innovatie oplossingen

Maarten van Aalst, hoofddirecteur van het KNMI, benadrukt het belang van gericht onderzoek naar de effecten van veranderlijk weer en klimaatverandering op duurzame energievoorziening. “Vanuit het KNMI doen we onderzoek naar de klimaatverandering en extreem weer”, vertelt Van Aalst. “Door samen met TenneT te bekijken welke kennis nodig is, kunnen we relevant zijn in de kansen en de risico’s die de energietransitie biedt.” De gezamenlijke onderzoeksagenda moet leiden tot innovatieve oplossingen die het energiesysteem veerkrachtiger maken tegen extreme weersomstandigheden en klimaatverandering, terwijl de energietransitie wordt ondersteund.

Lees hier het hele artikel.