Ga naar hoofdinhoud

Koffiegesprek met Coneco

Dion Brouwer en Danny Kemp

Met bodemenergiesystemen bijdragen aan energietransitie:

“Focus op langetermijndenkers en –durvers”

In onze blogserie Koffiegesprek praten we met klanten, partners, adviseurs en leveranciers openhartig, out of the box en zonder mitsen en maren over de stand van zaken in de markt, over interdisciplinaire samenwerking en de toekomst. Deze keer schuiven we aan bij een van onze gewaardeerde samenwerkingspartners Kersten Techniek. “Als meet- en regeltechnicus en installateur kunnen we gezamenlijk flink bijdragen aan de energietransitie.”

Al werkend aan het project voor het bodemenergiesysteem Veld 6 Amersfoort zagen we dat Coneco en Kersten Techniek elkaar versterken volgens de onnavolgbare som 1 + 1 = 3. Zes projecten zijn nu in uitvoering, de eerste van die reeks gaat begin 2023 in werking. Een Koffiegesprek over bodemenergiesystemen en hoe we als ondernemingen – met trots - bijdragen aan energietransitie. Rond de tafel zitten Danny Kemp, Operations Manager bij Kersten Techniek en Dion Brouwer, Strategisch adviseur Duurzaamheid Coneco.

Danny Kemp, Operations Manager bij Kersten Techniek:

We wisten tien jaar geleden natuurlijk al dat we werk hadden moeten maken van de ontkoppeling van fossiele brandstoffen.

Danny: We voelen de noodzaak voor de energietransitie. Wie negeert nu zo lang aardbevingen in Groningen? Wie wil zo afhankelijk zijn van gas uit andere landen?

Als je naar ons hele import- en exportmodel van energie kijkt, zijn wij heel lang totaal afhankelijk en naïef geweest. Deze transitie zat eraan te komen, maar dat door de oorlog in Oekraïne die afhankelijk van Russisch gas zo voelbaar werd, dat wisten wij drie jaar geleden niet. Maar we wisten tien jaar geleden natuurlijk al wel dat we werk hadden moeten maken van de ontkoppeling van fossiele brandstoffen. En dat is de echte waarheid waarom wij als Kersten Techniek ook gedreven zijn om op bodeminstallaties en elektrificatie te willen inzetten.

Dion: De energietransitie is een enorme uitdaging. En ik denk dat we als meet- en regeltechnici en installateurs gezamenlijk echt flink kunnen bijdragen om de gigantische omslag te kunnen maken.

Danny: Mee eens! Het zijn vooral de (bodem)energiesystemen, waarmee we in mijn ogen de energietransitie en aardgasvrij bouwen kunnen realiseren. Dat is dan ook de reden dat we als Kersten de focus leggen op bedrijven die op het gebied van W/E of Beheer willen verduurzamen. We hebben ons bedrijf 3,5 jaar geleden getransformeerd, waarbij onze W-tak als eerste is omgegaan met energietransitie projecten. Vorig jaar is ook onze E-tak omgegaan met accu-opslag, middenspanning en logistiek / mobility (denk aan laadpleinen voor bussen en groot vervoer) . 

Daarnaast zagen we  dat er een groot belang was voor die energietransitie, op twee fronten:  warmtetransitie en elektrificatie. Wat betreft de warmtetransitie kregen we heel snel voeten aan de grond omdat je dan te maken hebt met commerciële energiebedrijven. Daar konden we al heel snel, binnen korte tijd onze meerwaarde laten zien en een rol van betekenis spelen. Op het gebied van elektrificatie hebben we ervoor gekozen ons te focussen op de verandering van het energienet, op het plaatsen van accu’s, op peak shaving. Dan kom je uit in het domein van de netbeheerders, semi-overheid. Om voor de netbeheerders te mogen werken, hebben onze monteurs stage moeten lopen, hebben we accreditaties moeten halen. Dat kost tijd, maar nu zijn we er klaar voor om die markt maximaal te kunnen gaan bedienen. We hebben de eerste projecten gerealiseerd en vol trost zien we de projecten aan de kan van de elektrificatie in snel tempo toenemen.

Danny Kemp, Operations Manager bij Kersten Techniek:

“Aannemers vragen tegenwoordig steeds eerder om hulp bij installaties en energiesystemen; zo kunnen we gezamenlijk de meeste impact maken.”

Danny: Het is een combinatie van factoren: de consument is heel lang niet gedwongen geweest om hierover na te denken. De overheid heeft al heel veel ingeregeld om de particulier te helpen: er zijn subsidies, je kunt naar de gemeente, er zijn groene leningen en financieringsconstructies. Ik denk dat onze rol als installateur al heel erg veranderd is. We worden steeds meer ook gezien als expert, we hebben een grotere adviesfunctie gekregen. Ook ons omzetaandeel neemt toe, en daarmee – vind ik – ook onze verantwoordelijkheid. Zo vragen aannemers ons niet alleen meer als onderaannemer, maar steeds meer als nevenaannemer. Aannemers vragen tegenwoordig steeds eerder om hulp bij installaties en energiesystemen; zo kunnen we gezamenlijk de meeste impact maken. Bovendien vertellen ze ons steeds vaker dat ze er last van hebben als ze ons directief aansturen. Dus zeggen ze steeds vaker tegen hun opdrachtgever: “Zet de installateur aub naast ons neer, want de installatie die we moeten aanleggen wordt steeds complexer en is nauwelijks meer te vergelijken met de traditionele CV-ketel.”

 

Dion: We zien ook binnen de meet- en regeltechniek een toenemende vraag, gestimuleerd door de aangescherpte wet- en regelgeving. Wat ook bijdraagt zijn onze BRL certificering en het vergrootglas op en handhaving van bevoegd gezag op verantwoord energiegebruik. Het wordt ook steeds duidelijker dat er enorme winst te behalen is op het beter inregelen van bestaande installaties; regeltechniek speelt daar een grote rol in.   

Danny: Willen we als ‘kleine’ spelers meehelpen aan de energietransitie en het klimaatprobleem dan moet je je focussen op langetermijndenkers en –durvers. Een energiebedrijf durft 4 miljoen te investeren en erop te vertrouwen dat deze het in 20-30 jaar terugverdient. Deze partijen zien ons ook echt als specialist en partner. Wij werken inmiddels voor bijna alle energiebedrijven: Eneco, Vattenfal, Essent… En voor energie-exploitanten zoals Eteck en Vaanster. We zien ook kleinschalige, nieuwe energiebedrijven opkomen die klein collectieve installaties of decentrale oplossingen (DCO) bouwen voor bijvoorbeeld nieuwe woonwijken. In een collectief wordt de investering goedkoper per individu. Deze langetermijndenkers beschouwen ons écht als de specialist; ze zien, ervaren en waarderen onze kennis als meerwaarde, letterlijk en figuurlijk.”

Dit Koffiegesprek bestaat uit drie delen. Lees hier het vervolg.

 

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.