Ga naar hoofdinhoud

Minder besparing door uitschakelen

Alleen al het afgelopen kwartaal had Nederland 350 miljoen kubieke gas kunnen besparen als zonnepanelen en windmolens niet waren uitgeschakeld. Producenten schakelen hun panelen of molens af op momenten waarop er meer energie met wind en zon wordt opgewekt dan er nodig is en niet kan worden opgeslagen of geëxporteerd. Er valt dan geen geld mee te verdienen of het stroomnetwerk kan de hoeveelheden niet aan.

Nog meer mislopen

Deze conclusie is getrokken op basis van de kwartaalcijfers van Energieopwek.nl. De verwachting is dat de niet gerealiseerde besparing de komende tijd alleen maar groter wordt. Het aantal uren met nihil of negatieve stroomprijzen groeit gestaag. De teller staat nu op 286 uur. Bovendien komt er de komende jaren veel wind- en zonvermogen bij. De stroomvraag groeit naar verwachting minder snel. Duurzame energie exporteren wordt ook minder makkelijk, want andere landen investeren namelijk zelf in duurzame energieopwekking. 

Minder zon

De productie van hernieuwbare energie groeit. Zo lag de productie in juni negen procent hoger dan dezelfde maand vorig jaar. De toename in het aantal windmolens is de grootste oorzaak van deze groei, met maar liefst 15 procent meer opgewekte energie op land. Op zee was de productie zelfs 35 procent hoger. Hoewel het aantal zonnepanelen zeker ook is gegroeid afgelopen jaar, vertaalde dat zich niet in meer energie. Dit kwam omdat juni veel minder zonnig was dan dezelfde maand vorig jaar. Overigens liet het KNMI weten dat het aantal zonuren in juni gemiddeld was.

Lees hier meer uitkomsten van het onderzoek van Energieopwek.nl.