Ga naar hoofdinhoud

Mogelijkheden voor snellere netuitbreiding

Om de klimaatdoelen die Nederland heeft gesteld te halen, moet innovatief gekeken worden naar traditionele technieken. Het aantal meters kabels dat bijvoorbeeld nog gelegd moet worden, lijkt onhaalbaar in het huidige tempo. Daarom kijkt TenneT nu met samenwerkingspartners naar nieuwe manieren van werken. Zij verkennen het aanleggen van kabels met sleufloze technieken.

Tempo substantieel omhoog

Met de grote slag die gemaakt moet worden in de energietransitie volstaat de huidige afstand aan kabels die nu jaarlijks wordt gelegd niet meer. Dat tempo moet voor 110- en 150 kV-kabels substantieel omhoog. Daarom is samen met kabelsysteemleveranciers, civiele aannemers, leveranciers van mantelbuizen, boorbedrijven, ploegbedrijven en grondstoffenleveranciers vanuit Nederland en daarbuiten onder meer gekeken naar sleufloze technieken.

Helft uitvoerend personeel

Bij sleufloze technieken, oftewel het boren of inploegen van kabels of mantelbuizen, is sprake van minder impact op het milieu en de ondergrond dan bij de traditionele technieken. “Daar zijn wij, en zeker ook landeigenaren erg blij mee”, stelt organisator van de werksessie Jacco Smit, Senior Consultant Cables & Lines bij Asset Management. Ook mooi is de winst op mankracht. Jacco: “Bij sleufloos werken is ongeveer de helft aan uitvoerend personeel nodig ten opzichte van open ontgravingen.”

Standaardisering

“Sleufloze technieken en toepassingen bieden kansen om sneller onze ondergrondse verbindingen te realiseren”, vertelt Frank Wester, directeur Grid Field Operations NL. “We gaan met onze samenwerkingspartners de komende periode ervaring opdoen en de impact bepalen, en daarmee verkennen of dit de standaard gaat worden. Zo’n commitment over standaardisering is nodig – voor onszelf, voor onze partners én onze omgeving – om zo soepel mogelijk over te schakelen op snellere werkwijzen.”  

 

Lees hier nog meer mogelijkheden waarop winst geboekt kan worden ten aanzien van tijd en impact.