Ga naar hoofdinhoud

Nederlanders vrezen niet voor baan

Nederlanders maken zich relatief weinig zorgen over de impact van de energietransitie op de werkgelegenheid ten opzichte van de rest van Europa. BNP Paribas hield een onderzoek onder meer dan tienduizend respondenten uit elf verschillende landen voor de nieuwe editie van de BNP Paribas Just Transition Observatory 2024. Nederlanders blijken nauwelijks te vrezen voor het behoud van banen. 

Zorgen over de landbouwsector

21% van de werkende Nederlanders maakt zich zorgen over de impact van de energietransitie op hun werk. Ten opzichte van de andere landen uit het onderzoek is dit aantal laag. 36% van de Europese respondenten maakt zich wél zorgen. Nederland lijkt dus optimistisch. Toch geldt dat optimisme niet voor alle sectoren. Vooral over de landbouwsector maakt men zich zorgen. Meer dan eenderde (37%) denkt dat de landbouw hard geraakt wordt door de transitie. Slechts 4% is positief en denkt dat boeren wel sterk gaan profiteren van de transitie.

Omscholing nog impopulair

Omscholing als reactie op de energietransitie staat niet hoog op de agenda van Nederlanders. Ook hier scoren we onder het Europees gemiddelde. Waar 21% van de Europeanen omscholing overweegt, is dat in Nederland 12%. Grégoire Lusson, Hoofd van het Network of Experts in Sustainability Transitions bij BNP Paribas, adviseert bedrijven om hun medewerkers klaar te stomen voor de nieuwe eisen die een duurzame economie met zich meebrengt. “Bedrijven die onderdeel willen uitmaken van een rechtvaardige energietransitie hebben een cruciale rol te spelen in het om- en bijscholen van medewerkers”, stelt hij.

Lees hier meer conclusies uit BNP Paribas Just Transition Observatory 2024.