Ga naar hoofdinhoud

Netcongestie remt Nederlands bedrijfsleven

Het nieuwe kabinet brengt onzekerheid met zich mee voor netbeheerders, want wordt er wel voortgeborduurd op bestaand beleid? Voor de energietransitie is het cruciaal dat wordt vastgehouden aan de uitvoeringsagenda voor het behalen van economische- en woningdoelen. “We hebben veel kennis die cruciaal is voor de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. Zodoende doen we graag een handreiking naar het nieuwe kabinet”, benadrukt Hans-Peter Oskam, directeur Beleid & Energietransitie van Netbeheer Nederland.

Zorg voor stabiel beleid

“Een betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem is cruciaal voor het behalen van economische en woningbouwaspiraties”, vervolgt Oskam. “De uitwerking van het hoofdlijnenakkoord bepaalt of wij deze doelen gaan halen.” Op basis van een inhoudelijke reflectie op het hoofdakkoord, is het advies vanuit netbeheerders: “Zorg voor stabiel beleid, benader het energiesysteem integraal en breng randvoorwaarden voor de uitvoering op orde. Alleen zo kunnen netbeheerders slagvaardig verder met de versnelling van de uitvoering.”

Dagelijks te maken met problematiek

Het liefst zouden de netbeheerders betrokken worden bij de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord, want ze zien het klimaatbeleid nog niet genoeg terugkomen. “Uit onze reflectie op het hoofdlijnenakkoord blijkt dat er in de uitwerking extra beleid nodig is voor het behalen van de gestelde doelen. Dit wordt bevestigd door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Als Netbeheerders handelen wij dagelijks met de problematiek rondom het energienet. We hebben veel kennis die cruciaal is voor de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. Zodoende doen we graag een handreiking doen naar het nieuwe kabinet”, zegt Oskam.

Download hier de reflectie die Netbeheer Nederland van het Hoofdlijnenakkoord gemaakt heeft.