Enexis Groep wil voorlopig stoppen met het aansluiten van zonneparken in regio’s waar weinig vraag is naar stroom. Het bedrijf ziet zich hiertoe genoodzaakt omdat ze vastlopen en het aantal aansluitingen niet kunnen bijbenen. “De wachtlijsten van bedrijven en energiecoöperaties die hun opgewekte stroom terug willen leveren, groeit harder dan wij kabels kunnen leggen," zegt Jeroen Sanders, Chief Transition Officer bij Enexis Groep, tegen Nieuwsuur. Enexis is nu verplicht iedereen in volgorde van aanmelding aan te sluiten.
Zonnevelden populair
Grote zonneparken zijn populair, maar deze leggen een zware druk op de capaciteit van het elektriciteitsnet. Hierdoor kunnen andere klanten, zoals energiecoöperaties en bedrijven die willen verduurzamen, niet op tijd worden aangesloten. Enexis wil daarom maatregelen treffen en wordt hierin gesteund door Stedin, Alliander en brancheorganisatie Netbeheer Nederland. Laatstgenoemde laat aan NOS weten dat het succes van zonneparken te danken is aan de dalende kosten van zonnepanelen en de manier waarop subsidies de afgelopen jaren zijn ingericht. Investeren in zonneparken heeft een relatief laag risico.
Kilowatt knallers
De grootste zonneparken vinden hun plaats in ruimtelijke gebieden waar de grond relatief voordelig is en de bevolkingsdichtheid lager, met name in de provincies grenzend aan Duitsland. Exact daar is de lokale vraag naar elektriciteit juist laag. "Wij willen in ieder geval de komende jaren stoppen met het aansluiten van dit soort parken, 'kilowattknallers' zoals wij ze noemen, omdat het heel veel investeringen en kabellengte kost", zegt Sanders van Enexis. "Die inspanning gebruiken we liever om klanten aan te sluiten die nu op een aansluiting wachten."
Impact maken
De situatie is prangend. Bij TenneT stapelt de wachtlijst van partijen die verzoeken voor netaansluiting indienen zich op tot 40 gigawatt, wat overeenkomt met maar liefst 50 keer het dagelijkse stroomverbruik van Amsterdam. Voor Enexis bedraagt deze wachtlijst 14 gigawatt, voornamelijk afkomstig van grote energieproducenten. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft helaas nog geen definitief oordeel over het voorstel van de netbeheerders. Zij vinden onder meer dat de keuze tussen zonne- en windenergie, evenals de locatie van zonneparken, uiteindelijk in handen ligt van de provincies en gemeenten.
Lees hier het hele artikel via NOS.
Artikelen
We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.