Ga naar hoofdinhoud

Netcongestie remt Nederlands bedrijfsleven

Uit onderzoek van NVM Business en Brainbay blijkt dat op meer dan de helft (53 procent) van de bedrijventerreinen in Nederland geen capaciteit beschikbaar is voor de extra afname van elektriciteit. Irene Flotman, voorzitter NVM Business, benadrukt hoe urgent dit is: “Dit heeft tot gevolg dat vooral het mkb - dé groeimotor van onze economie - dreigt vast te lopen.’ De conclusies van het rapport liegen er niet om: slechts vijf procent van de bedrijventerreinen beschikt nog over voldoende elektriciteit.

MKB hard getroffen

Vooral kleine en middelgrote bedrijven hebben het zwaar te verduren en ook distributiecentra lopen tegen de grenzen van het energienet aan. Daarnaast is er een groot tekort aan beschikbare grond, waardoor het steeds moeilijker wordt om geschikte en duurzame locaties voor bedrijfsruimtes en bedrijventerreinen te vinden. “Dat is zorgwekkend, omdat het zowel het lokale bedrijfsleven als de bredere nationale economie belemmert en de concurrentiepositie van Nederland verzwakt” vertelt Flotman. “Bedrijventerreinen hebben een grote potentie als het gaat om de urgente vraagstukken van vandaag, zoals verduurzaming en de leefbaarheid van steden.”

Oproep aan kabinet

“We roepen het nieuwe kabinet daarom op om evenwichtige keuzes te maken in de beschikbare ruimte”, vertelt Flotman. “Daarnaast is het belangrijk dat bedrijven worden gestimuleerd om te verduurzamen. Netcongestie zorgt voor een versnelling in het vinden van oplossingen. Energy hubs zijn hiervan een goed voorbeeld. In zo’n hub combineren bedrijven de opwekking, opslag en een slim gebruik van het elektriciteitsnet om pieken in vraag en aanbod op te vangen. Deze maand is in Tholen de eerste energy hub in Nederland gerealiseerd: een voorbeeld dat ook in andere regio’s navolging zou moeten krijgen.” 

Download hier het hele rapport van NVM Business en Brainbay.