Ga naar hoofdinhoud

‘Op je handen zitten, wachtend op een aansluiting? Uitgesloten!’

AMSTERDAM – maart 2025

De transitie naar een elektrisch wagenpark is in de praktijk een complex proces, waarin netcapaciteit, laadinfrastructuur en energiemanagement een prominente rol spelen. Tijdens de Kennisdag Elektrificatie bij PreZero geeft Joop van Velthoven van Kersten Techniek inzicht in hoe je deze uitdagingen aanpakt en waarom doorpakken nu zo belangrijk is.

Een paar jaar geleden begon PreZero met elektrificatie als onderdeel van een aanbesteding. Netcongestie, piekbelasting en operationele planning speelden een veel grotere rol dan vooraf gedacht. “Elektrificatie vooral over het efficiënt inrichten van de laadinfrastructuur,” legt Joop van Velthoven uit. “Als je nu een netaansluiting aanvraagt, krijg je te horen dat je in 2028 aan de beurt bent. Maar bedrijven kunnen niet vier jaar wachten.”

Puzzelen met megawatt

Bij de vestiging in Amsterdam vroeg PreZero een 5 megawatt-aansluiting aan. “De reactie van de netbeheerder? ‘Prima, over vier jaar’. Dat dwingt je om slimmer te gaan nadenken: hebben we die volledige capaciteit direct nodig? Moeten alle vrachtwagens altijd volledig worden opgeladen? Het antwoord was nee.” Door in gesprek te gaan met de netbeheerder werd een tussenoplossing gevonden. “We krijgen in 2024 alvast 2 megawatt. Daarmee kunnen we vooruit, terwijl de uitbreiding naar 5 megawatt in gang wordt gezet. Dit soort oplossingen zijn belangrijk om niet stil te vallen.”

Laadinfra is een orkest mét dirigent

Naast netcapaciteit speelt ook de manier waarop bedrijven hun laadpleinen inrichten een grote rol in het succes van hun elektrificatieslag. Joop waarschuwt voor een veelvoorkomende valkuil: alles los inkopen. “Sommige bedrijven kopen zelf de laadpalen, regelen apart het civiele werk en huren een installateur in. Maar als er dan iets fout gaat, wijst iedereen naar elkaar. Dat werkt niet,” zegt hij. “Zoek één partij die het volledige proces regelt. Dat voorkomt frustratie en zorgt ervoor dat je laadinfra betrouwbaar werkt.” 

 

Een andere belangrijke uitdaging is de fysieke inrichting van laadpleinen. Op sommige locaties kan of mag niet in de grond worden geboord. “In Amsterdam hebben we daarom kabelportalen geïnstalleerd,” vertelt Joop. “Zo hangen de laadkabels boven de vrachtwagens en liggen ze niet op de grond. Dat voorkomt storingen door beschadigde kabels en verbetert de veiligheid.” 

Slim laden: spreiden is boetes vermijden

Naast de fysieke laadpleinen speelt energiebalans een steeds grotere rol. “Het probleem is dat veel bedrijven alle trucks tegelijk laten laden,” zegt Joop. “Als je daarmee je gecontracteerde vermogen overschrijdt, krijg je een boete van de netbeheerder. Dat kan flink oplopen.” Daarom zet PreZero in op slimme laadstrategieën. “Door gefaseerd te laden en energie te spreiden over de dag, blijven we binnen ons contract. Dat doen we door software te gebruiken die continu de beschikbare capaciteit verdeelt over de laadpalen. Ook kijken we hoe we batterijen en zonne-energie kunnen inzetten om piekbelasting te verminderen.” 

 

Het belang van real-time monitoring is hierbij niet te onderschatten. “Als een truck ’s nachts niet goed oplaadt, heb je de volgende dag een probleem,” zegt Joop. “Daarom houden we alles op afstand in de gaten en kunnen we storingen vaak oplossen voordat de chauffeur het merkt. Dat voorkomt stilstand en houdt de operatie draaiende.”

Vooruitkijken naar 2030

De komende jaren blijft PreZero de laadinfra verder uitbreiden, met het oog op de zero-emissiezones die van kracht worden. “We kijken samen nu al vooruit: hoeveel trucks zijn er over vijf jaar? Hoeveel capaciteit is er dan nodig? En hoe zorgen we ervoor dat we die capaciteit op tijd hebben?” 

 

Volgens Joop is de belangrijkste les: wacht niet te lang. “De perfecte omstandigheden zullen nooit komen. Netbeheerders lopen achter en de regelgeving verandert continu. Maar als je nu slimme laadstrategieën toepast en flexibel met vermogen omgaat, kun je al een groot deel van je vloot elektrificeren zonder op netverzwaring te wachten.” 

 

Met deze geïntegreerde aanpak zorgt PreZero er samen met Heliox en Kersten voor dat elektrische infra niet alleen duurzaam, maar ook praktisch haalbaar wordt.