De aanleg van warmtenetten speelt een cruciale rol in de energietransitie van Nederland. Om ervoor te zorgen dat inwoners profiteren van betaalbare, betrouwbare en duurzame warmte, is het noodzakelijk om de juiste randvoorwaarden te creëren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) steunt de aangekondigde maatregelen van het kabinet om de aanleg van warmtenetten in de bestaande bouw te versnellen, maar benadrukt dat aanvullend beleid nodig is om het tempo verder op te schroeven.
Goedkoopste duurzame optie
Volgens de VNG verloopt de uitrol van warmtenetten in de bestaande bouw sneller als er voldoende uitvoeringscapaciteit en heldere regelgeving beschikbaar is. Minister Hermans van Klimaat en Energie noemt in haar recente Kamerbrief verschillende beleidsopties die helpen bij het creëren van de juiste randvoorwaarden. Zo moet een warmtenet de goedkoopste duurzame optie zijn voor bewoners en moet er voldoende capaciteit zijn om deze netwerken te beheren en exploiteren. Gemeenten hebben hierin een sleutelrol en moeten de regie over de warmtetransitie stevig in handen nemen.
Robuust kader
Om dit mogelijk te maken, dringt de VNG aan op snelle besluitvorming en de invoering van twee belangrijke wetsvoorstellen: de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Wet collectieve warmte (Wcw). Deze wetten leggen de basis voor een robuust wettelijk kader dat gemeenten in staat stelt om de warmtetransitie te leiden en de betaalbaarheid voor gebruikers te garanderen. Gemeenten staan volledig achter de Wet collectieve warmtevoorziening, omdat deze niet alleen de publieke belangen vooropstelt, maar ook belangrijke stappen zet om warmtenetten toegankelijk te maken voor alle inwoners, met name de meest kwetsbare groepen.
Lees hier het hele artikel over de warmtenetten via deze link.
Artikelen
We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.