Hobbelige weg
Elektrificatie blijkt een hobbelige weg, lezen we in het Het Financieele Dagblad. Waar Nederland zijn nek uitsteekt met de bouw van windturbines en zonnepanelen is de productiecapaciteit inmiddels maar liefst verdubbeld. Dat klinkt fantastisch, maar het verbruik groeit niet. Sterker nog: het verbruik nam in de afgelopen vijftien jaar af. Hoe dat kan? In de productontwikkeling zijn ook enorme stappen gezet met zuinigere apparaten. Uitstekende tendens, maar wat gebeurt er met al dat overtollige stroom?
Negatieve prijzen
Daar zit de crux van het probleem: deze stroomoverschotten zorgen voor hoge kosten. Energiebedrijven betalen om van de geproduceerde stroom af te komen, wat leidt tot negatieve prijzen. Als negatieve prijzen steeds vaker voorkomen, wordt dat een probleem, schetst Joost Greunsven, expert elektriciteitsmarkten bij TenneT 'Die prijzen zeggen dan dat er geen behoefte is om steeds meer productie bij te bouwen. Dan moet je eerst de vraag gaan ontwikkelen.'
Weinig dagen
Hoe kan er een grotere stroomvraag komen? Het zijn de grote gasverbruikers zoals raffinaderijen, de chemische industrie en metaalproducenten die Nederland van het overschot kunnen afhelpen. ‘We zien veel plannen, maar nog weinig daden’, aldus Greunsven. Dat deze bedrijven nog niet voor elektrificatie kiezen komt door de hoge tarieven en de beperkte subsidieregelingen weet Erik Klooster, directeur van VEMOBIN. ‘Op dit moment is dat bijna niet rendabel te krijgen'.
Volledig artikel
Lees het volledige artikel (link hieronder) voor nog meer duiding. Laten wij er ondertussen op vertrouwen dat de grote gasverbruikers wél snel overschakelen op groene energie en dat alles dan klaarstaat voor een soepele transitie.
Lees het artikel hier.
Artikelen
We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.