Ga naar hoofdinhoud

“Test het water, doe dingen verkeerd zo bereid je je voor op de toekomst.”

AMSTERDAM – maart 2025

Bij de elektrificatie van vrachtwagens draait het -naast de voertuigen- om de laadstrategieën die bepalen hoe en wanneer een truck wordt opgeladen. Jasper Konings van Heliox gaf tijdens de Kennisdag Elektrificatie een helder beeld van de mogelijkheden en uitdagingen rondom laadinfrastructuur.

‘Overnight’ laden is een logische keuze

Voor de meeste transportbedrijven is overnight laden de meest voor de hand liggende oplossing. “Trucks staan ’s nachts stil, dus het is logisch om die tijd te benutten,” legt Jasper uit. Bovendien biedt het de mogelijkheid om tegen een gunstig tarief energie in te kopen, bijvoorbeeld op de day-ahead markt, waarbij stroomprijzen per uur verschillen.

Destination charging: slim laden op locatie

Een andere effectieve strategie is destination charging: laden tijdens het werk, bijvoorbeeld bij een distributiecentrum of klantlocatie. “Als je bij het lossen en laden toch stil staat, waarom zou je dan niet direct energie bijladen?” zegt Jasper. Dit verlaagt de druk op de nachtelijke laadsessies en maakt het gebruik van laadinfrastructuur efficiënter.

On the go: duur en complex

Onderweg laden is voor veel vervoerders nog een grote kostenpost. “Onderweg laden is echt anders dan laden op je thuisbasis,” benadrukt Jasper. “Je hebt minder controle over de stroomprijs en je bent afhankelijk van de publieke infrastructuur. Dit maakt het duurder en minder voorspelbaar.”

Gedrag en delen zijn cruciaal

Een van de grootste struikelblokken in laadinfrastructuur is het gedrag van gebruikers. “Laat laders niet onnodig leegstaan,” zegt Jasper. “We moeten anders gaan denken over gedeeld gebruik van laadinfrastructuur. Een lader die niet wordt gebruikt, is verspilde capaciteit.”

Regelgeving en netcongestie: papieren problemen

Volgens Jasper speelt ook de wet- en regelgeving een grote rol in de elektrificatie-uitdaging. “We hebben in Nederland eigenlijk een papieren congestie,” stelt hij. “Het gaat niet alleen om fysieke netcongestie, maar ook om complexe regelgeving die de transitie vertraagt.”

Maak fouten

Tot slot benadrukt Jasper het belang van stakeholders en partners. “Heliox en Kersten werken samen om laadruimte te creëren, juist in een tijd waarin het netwerk beperkt is. We moeten niet wachten tot de perfecte omstandigheden er zijn, maar nu stappen zetten. Zijn advies aan bedrijven die elektrificatie overwegen? “Test het water, maak fouten en leer ervan. Dat is de enige manier om je voor te bereiden op de toekomst.”