Ga naar hoofdinhoud

Transformatorhuisjes efficiënter en mooier

De komende jaren moeten er snel en veel trafohuisjes bijkomen, maar dat loopt niet overal soepel. Hoofdreden is het verschil van inzicht over randvoorwaarden tussen netbeheerders en gemeenten. De VNG, het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen (GPKL) en Enexis, Liander, Stedin en Netbeheer Nederland hebben afgesproken hiervoor gezamenlijk een snelle oplossing te vinden. Eind juli verwachten ze meer duidelijkheid.

Werkzaamheden stilleggen

Het grootste probleem dat op korte termijn moet worden aangepakt betreft werkzaamheden die worden stilgelegd om juridische redenen. Dit gebeurt nu met regelmaat. Zélfs nadat er al overeenstemming is bereikt tussen netbeheerder en gemeente. Verder is het belangrijk dat er een gestandaardiseerde procedure komt voor het plaatsen van trafohuisjes waar beide partijen zich in kunnen vinden en die duidelijkheid geeft over de aard van de overeenkomsten en de voorwaarden. Hiervoor is meer tijd nodig, denken de betrokken partijen.

Elegante transformatorhuisjes

De stad Amsterdam, waar de komende jaren duizenden elektriciteitshuisjes bijkomen, pleit daarnaast ook nog voor mooiere huisjes. “Het is wel prettig als die nieuwe bouwwerken enigszins toonbaar zijn”, vertelt CDA-fractievoorzitter Rogier Havelaar. Samen met GroenLinks en Volt diende hij de motie 'elegante transformatorhuisjes' in, die vorige week in de gemeenteraad een meerderheid haalde. “Wij willen graag dat ze passen bij de wijk waar ze instaan. Als ze in een park komen, zet er dan beplanting omheen. Maar als je er eentje bij een skatebaan zet, dan kan er wat mij betreft prima graffiti op. Zo worden ze echt onderdeel van de buurt", aldus Havelaar.

Individueel ontwerp

Paul van Engelen, regiomanager van Liander, begrijpt de kritiek op het uiterlijk van de huisjes wel, laat hij weten aan EditieNL. “Zeker als je er eentje recht voor je deur krijgt.” Een individueel ontwerp per huisje is volgens Liander niet mogelijk vanwege de kosten en de snelheid die nodig is, maar ze hebben wel al enkele alternatieven om de huisjes aan te kleden. “Bijvoorbeeld met steenstrips en we hebben een optie om er ook groen bovenop aan te brengen”, aldus van Engelen. Marjolein de Ruiter, directeur van Trafohuisjes.nl, benadrukt vooral ook de functie van de huisjes: “Het lijkt misschien een simpel, saai huisje maar er gaat 10.000 volt doorheen. Het moet volledig bestand zijn tegen explosiegevaar en jarenlang meegaan.”

Lees hier meer over het belangrijke overleg over de samenwerking met netbeheerder rond trafohuisjes.