Ga naar hoofdinhoud

TU Eindhoven lost eigen stroomprobleem op met innovatie

De TU Eindhoven kampte in 2022 met een uitdaging: het stroomcontract was te krap, en de netbeheerder kon geen extra capaciteit leveren vanwege netcongestie. Dit dwong de universiteit tot actie. Met ‘Experiment Eindhoven’ werkte zij samen met wetenschappers, bedrijven en overheden om een innovatieve oplossing te ontwikkelen. Het resultaat: een slim energiesysteem dat niet alleen de campus helpt, maar ook een voorbeeld is voor andere organisaties.

Innovatieve technologieën voor energievraagstukken

De kern van de oplossing is een enorme accu gecombineerd met intelligente software. De batterij slaat energie op tijdens rustige momenten en levert deze terug tijdens piekuren. Het systeem is zo ontworpen dat gebruikers nauwelijks merken dat het energieverbruik slim wordt gemanaged. “Het gaat niet om het oplossen van alle landelijke problemen”, legt projectmanager Gearte Nynke Noteboom uit, “maar dit experiment toont hoe we knelpunten kunnen verzachten.” Om verder te verduurzamen, schakelt de TU/e overigens al steeds vaker fossiele brandstoffen uit. Met maatregelen zoals warmetruiendagen en flexibele werkplekken tijdens de zomervakantie wordt energie bespaard

Vooruitdenken voor een duurzame toekomst

Met dertien partners ontwikkelde de TU/e een systeem dat pieken en dalen in energieverbruik op de campus opvangt. Een enorme batterij slaat energie op tijdens rustige momenten en levert deze terug wanneer de vraag hoog is. Dit alles wordt aangestuurd door geavanceerde software die energiegebruik optimaliseert zonder dat gebruikers hier hinder van ondervinden. “Het systeem is een stap richting oplossingen voor het landelijke stroomprobleem”, zegt projectmanager Gearte Nynke Noteboom. “Het verzacht de gevolgen van netcongestie en zorgt voor een betrouwbare energietoevoer.” 

Een blauwdruk voor Nederland

De campus werkt niet alleen aan verduurzaming binnen de eigen grenzen. De batterij kan ook bijdragen aan energielevering aan buren, zoals PSV-stadion of ov-bedrijf Transdev. Het systeem houdt rekening met piekmomenten en verdeelt energie slim, zodat iedereen profiteert. Het experiment van de TU Eindhoven dient als inspiratie voor bedrijven en instellingen in heel Nederland. Door slim energiemanagement en samenwerking laat de universiteit zien hoe uitdagingen als netcongestie aangepakt kunnen worden, terwijl ze blijven bouwen aan een toekomstbestendige campus en een duurzame samenleving. 

Lees hier meer over dit interessante project.