Ga naar hoofdinhoud

Uitrol warmtenetten blijft achter

De aanleg van warmtenetten in Nederland gaat onvoldoende snel. Terwijl er vanaf 2030 minstens 80.000 nieuwe aansluitingen per jaar nodig zijn, staat de teller op 15.000 per jaar, zo blijkt uit onderzoek van CE Delft. Deze stagnatie brengt hogere kosten met zich mee en belast het elektriciteitsnet onnodig. Aan Stadszaken vertelt Michiel Kirch van TKI Urban Energy over het ambitieuze plan waar hij samen met het Nationaal Klimaatplatform en partijen in de sector aan werkt: het Warmtebod. Dit pakket met oplossingsrichtingen bieden ze binnenkort het kabinet aan. 

Waarom warmtenetten essentieel zijn

"Warmtenetten zijn cruciaal voor de energietransitie”, benadrukt Kirch. “De huidige stagnatie ondermijnt niet alleen onze klimaatdoelen, maar leidt ook tot onnodig hoge kosten en extra belasting van ons elektriciteitsnet.”  Een volledig all electric-scenario zou op koude dagen zelfs 1 gigawatt extra piekvraag veroorzaken, goed voor 125 extra windmolens op zee en ingrijpende netverzwaringen. Warmtenetten bieden een efficiëntere oplossing om CO2-uitstoot te verminderen zonder zulke extreme maatregelen. Schrijnend is dat 90% van de geplande trajecten stilligt. Onder meer door onzekerheden in vergunningsverlening en financiering. 

Belangrijke belemmeringen en oplossingen

De trage uitrol van warmtenetten komt ook doordat steeds meer huishoudens kiezen voor individuele warmtepompen, wat warmtenetprojecten financieel minder aantrekkelijk maakt. CE Delft doet in het rapport naar aanleiding van het onderzoek drie aanbevelingen om de versnelling te realiseren: stimuleer warmtenetten met subsidies, versterk het elektriciteitsnet, en neem no-regret-maatregelen zoals isolatie en hybride warmtepompen. “We hebben nú actie nodig om duurzame warmtenetten te realiseren”, zegt Kirch. “Alleen zo kunnen we betaalbare en toekomstbestendige warmtevoorzieningen waarborgen.” 

Lees hier meer over het Warmtebod op de website van Stadszaken.

Artikelen

We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.