Ga naar hoofdinhoud

Veel mogelijkheden gemeenten bij netcongestie

Netinpassing, het goed organiseren van vraag en opwek, wordt vaak gezien als zaak tussen de netbeheerder en initiatiefnemer. Juist gemeenten kunnen in dit proces een belangrijke rol spelen. Zij brengen partijen samen en zorgen voor aansluiting. Dat stelt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in hun handreiking ‘Rol van de gemeente bij netcongestie’. Nu netcapaciteit steeds vaker een belemmering is voor duurzame energie, wordt deze rol steeds belangrijker.

Aansluiting vinden

Netcongestie raakt direct aan gemeentelijke ambities voor woningbouw, bedrijventerreinen en duurzame energie. De RVO schrijft dat gemeenten een verbindende rol spelen tussen diverse interne en externe stakeholders, zoals netbeheerders, initiatiefnemers, provincies, bedrijvenverenigingen, en aanbieders vanuit de markt. Door effectief samen te werken worden oplossingen voor uitdagingen zoals invoeding- en afnamenetcongestie versneld gerealiseerd en daar profiteert iedereen van.

Lokaal als regionaal

Hoe eerder je bent, hoe meer mogelijkheden je hebt als gemeente om bij te dragen aan snellere ontsluitingen en efficiënter gebruik van het net, schrijft de RVO in de handreiking. De RVO presenteert in de handreiking drie oplossingsrichtingen voor gemeenten die cruciaal zijn in het voorkomen en verhelpen van problemen rondom het elektriciteitsnet. Zo kunnen gemeenten inzicht bieden in netsituaties en plannen, ruimtelijk sturen op netinpassingen en oplossingen bij netcongestie stimuleren. Dit geldt op zowel lokaal als regionaal niveau. 

De hele handreiking is via deze link te vinden en bevat praktische tips en oplossingen aan de hand van praktijkvoorbeelden van gemeenten.

Benieuwd hoe wij met ons energiemanagementsysteem Motus een oplossing boden voor de gemeente Den Haag? Lees het hier.